Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britský expremiér chce definitívne uzavrieť chaotický proces brexitu: Vyzval na druhé referendum

Tony Blair
Tony Blair (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

DAVOS - Bývalý britský premiér Tony Blair vyzval vo štvrtok na konanie druhého referenda o odchode Británie z EÚ. To by podľa neho definitívne uzavrelo chaotický proces brexitu a prispelo k národnému zmiereniu v Spojenom kráľovstve, informovala agentúra Reuters.

Británia má vystúpiť z EÚ už 29. marca. Hrozí pritom neriadený tvrdý brexit, pretože britský parlament minulý týždeň odmietol "rozvodovú" dohodu, ktorú vláda premiérky Theresy Mayovej vyrokovala s lídrami EÚ. "Myslím, že keby došlo k druhému referendu, skutočne by sa to (celé) uzavrelo. Ľudia ako ja by akceptovali, aby krajina opäť hlasovala za odchod - a hotovo!" povedal Blair agentúre Reuters vo švajčiarskom Davose, kde sa zúčastňuje na Svetovom ekonomickom fóre (WEF).

Bývalý labouristický premiér z rokov 1997-2007 je, naopak, presvedčený, že ak Spojené kráľovstvo odíde z Únie bez toho, aby sa ešte raz opýtalo na názor občanov, rozdelenie britskej spoločnosti ohľadne brexitu pretrvá. "Ak odídeme bez toho, aby sme išli naspäť k ľuďom, v tomto chaose a za týchto okolností, rozdelenie (spoločnosti) sa ešte prehĺbi," domnieva sa Blair.

Britskí poslanci sa po odmietnutí nevedia dohodnúť na tom, aké ďalšie kroky by sa mali podniknúť v procese brexitu. Niektorí navrhujú, aby sa patová situácia v parlamente riešila vypísaním druhého referenda.

Podľa Blairovho názoru sú šance na uskutočnenie takéhoto plebiscitu viac ako 50-percentné. Britskí poslanci podľa neho nemali dovoliť to, aby krajina odišla z Únie bez dohody, čo by Blair považoval za krajne nezodpovedné. "Som si istý, že parlament to nepripustí," vyhlásil britský expremiér. 

Europarlament vyzval Londýn na čo najrýchlejšie objasnenie plánov brexitu

Riadiaca skupina Európskeho parlamentu (EP) pre brexit vo štvrtok prerokovala situáciu okolo odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ vo svetle najnovších udalostí a vyzvala britskú vládu, aby v nadchádzajúcich dňoch objasnila svoju pozíciu ohľadom brexitu. Europoslanci pod vedením svojho koordinátora pre brexit Guya Verhofstadta analyzovali vývoj situácie po tom, ako dolná komora britského parlamentu 15. januára odmietla dohodu o riadenom brexite, a v súvislosti s pondelňajším vystúpením premiérky Theresy Mayovej, ktorá v spojitosti s brexitom predstavila "plán B".

Riadiaca skupina pre brexit privítala rozhodnutie britskej vlády zrušiť poplatky pre občanov EÚ, ktorí po brexite podajú žiadosť o zlegalizovanie svojho pobytu v Spojenom kráľovstve. Europarlament presadzoval tento krok už od začiatku rokovaní o podobe brexitu. Poslanci z tejto skupiny zároveň vyzvali členské štáty EÚ, aby nasledovali tento príklad vo vzťahu ku všetkým občanom Spojeného kráľovstva, ktorí majú bydlisko na ich území.

"Vláda Spojeného kráľovstva musí spolupracovať so všetkými politickými stranami, aby prekonala túto krízu. Očakávame, že čo najskôr predloží pozitívny a realizovateľný návrh na ďalší postup," uviedli členovia tejto skupiny s odkazom na negatívny postoj Dolnej snemovne britského parlamentu k dohode o brexite, ktorú hlavy vlád a štátov EÚ prijali 25. novembra na mimoriadnom summite v Bruseli.

Europoslanci zdôraznili, že "rozvodová" dohoda, ktorú sa premiérke Mayovej nepodarilo presadiť v parlamente, je "spravodlivá" a nemožno ju opätovne otvoriť a prerokovať. Platí to aj pre takzvanú írsku poistku, čiže mechanizmus, ktorý zaručuje, že po brexite za žiadnych okolností nedôjde k zavedeniu "tvrdej" hranice medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko a že zostane zachovaná integrita jednotného trhu EÚ.

"Bez takejto poistky, platnej za všetkých okolností, Európsky parlament nebude súhlasiť so zmluvou o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie," uvádza s v stanovisku Riadiacej skupiny pre brexit. Členovia skupiny zároveň upozornili, že odmietnutie dohody o riadenom brexite zvyšuje šance pre "tvrdý brexit" bez špecifickej "porozvodovej" dohody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, čo "nikomu neposlúži".

Riadiaca skupina pre brexit zdôraznila odhodlanie Európskeho parlamentu zabezpečiť, aby v prípade neriadeného odchodu Británie z EÚ nedošlo k nepríjemným dôsledkom pre občanov EÚ v Spojenom kráľovstve alebo občanov Spojeného kráľovstva v krajinách EÚ.

Viac o téme: ReferendumBritániaTony BlairBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu