Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Schwarzenegger opäť zmietol zo stola zákon o manželstvách homosexuálov

Guvernér amerického štátu Kalifornia Arnold Schwarzenegger
Guvernér amerického štátu Kalifornia Arnold Schwarzenegger (Zdroj: SITA)

SACRAMENTO - Guvernér amerického štátu Kalifornia Arnold Schwarzenegger v piatok po druhý raz vetoval zákon, povoľujúci uzatváranie manželstiev homosexuálov. Podľa Schwarzeneggera by o kontroverznej otázke nemali rozhodovať poslanci, ale kalifornskí voliči a štátny najvyšší súd.

Zamietnutá legislatíva definovala manželstvo všeobecne ako zväzok dvoch ľudí bez vymedzenia pohlavia. Republikánsky guvernér vetoval prvú právnu normu - tiež z dielne demokratického poslanca kalifornského parlamentu Marka Lena - už v roku 2005 a varoval, že odmietne aj všetky ďalšie podobné iniciatívy.

Kalifornský najvyšší súd by mal na budúci rok rozhodnúť, či nie je voličmi odsúhlasený zákaz homosexuálnych manželstiev v rozpore s ústavou. Schwarzenegger v piatok pri vetovaní zákona zdôraznil, že odmieta akúkoľvek diskrimináciu občanov na základe sexuálnej orientácie. Vyjadril tiež podporu kalifornským zákonom, ktoré priznávajú osobám žijúcim v partnerskom vzťahu mnohé práva a povinnosti tradične spojené s manželstvom.

Homosexuálni aktivisti označili guvernérovo veto, spojené s vyhlásením o odmietnutím sexuálnej diskriminácie, za pokrytectvo najvyššieho stupňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu