Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európska únia nezabúda na otravu Skripaľa: Na podozrivých Rusov uvalila sankcie

Podozriví zachytení na kamere v meste Salisbury.
Podozriví zachytení na kamere v meste Salisbury. (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

BRUSEL - Európska únia uvalila v pondelok sankcie na štyroch ruských občanov v súvislosti s otrávením bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije, ku ktorému došlo v marci 2018 v anglickom Salisbury. Informovala o tom agentúra DPA.

Nový sankčný mechanizmus EÚ postihuje fyzické a právnické osoby, zodpovedné za porušenie medzinárodného práva v oblasti použitia chemických zbraní. Rozhodnutie padlo na pondelkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Sankcie uvalili na agentov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu, ktorí mali vykonať útok nervovoparalytickou látkou novičok v Salisbury. 

Rovnaké opatrenia - zákaz cestovania a zmrazenie vkladov - boli v súvislosti s útokom uvalené aj na riaditeľa GRU a jeho zástupcu. Reštrikcie v rámci nového mechanizmu EÚ postihli aj jednu sýrsku inštitúciu a piatich Sýrčanov zapojených do vývoja chemických zbraní. 

Skripaľovci sa stali terčom útoku vlani 4. marca. Otravu prežili a momentálne žijú na neznámom mieste. Britské úrady označili jed použitý pri útoku za nervovoparalytickú látku novičok a britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že pokus o Skripaľovu likvidáciu bol "takmer isto" schválený ruským vedením. Moskva akúkoľvek účasť na útoku popiera.

Viac o téme: SankcieRuskoEurópska úniaSergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu