Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SITUÁCIA v Európe: VIDEO V Rakúsku a Nemecku hrozí snehová katastrofa, už 7 mŕtvych

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: TASR/AP/Tobias Hase/DPA, profimedia.sk)

BERLÍN/VIEDEŇ - Sever Nemecka dnes očakáva silnú búrku. Radosť zo snehovej nádielky majú najmä deti, pretože v mnohých školách juhonemeckej spolkovej krajiny odpadlo vyučovanie. Dopravnej polícii a správcom ciest a železníc naopak počasie naďalej robí vrásky. V Bavorsku i rakúskom Tirolsku podľa agentúr DPA a APA platí veľké nebezpečenstvo lavín. Z Nemecka, Rakúska i Švajčiarska sú hlásené ďalšie obete zimného počasia. V Holandsku zase hrozia komplikácie v leteckej doprave kvôli silnému vetru a spoločnosť KLM zrušila vyše 150 letov plánovaných na utorok.

AKTUÁLNE Najhoršie varovania meteorológov sa napĺňajú: Slovensko bojuje so snehom, kolaps dopravy na západe

V Bavorsku platí obmedzenie v cestnej i železničnej doprave. Vo veľkej časti nemeckých Álp platí druhý najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva na päťstupňovej škále. Do štvrtka by podľa odhadov meteorológov mohlo vo vyšších polohách Álp napadnúť až ďalších sto centimetrov snehu. Kvôli lavínovému nebezpečenstvu boli uzavreté niektoré cesty, ale aj napríklad rakúsky skiareál Hochkar. Po čiastočnom upokojení situácie by v noci na stredu malo opäť výdatne snežiť. Na nový sneh sa majú pripraviť okrem Álp tiež v pohoriach Čierny les, Bavorský les a Krušné hory.

Silné sneženie v Nemecku
Zobraziť galériu (10)
Silné sneženie v Nemecku  (Zdroj: profimedia.sk)

Na ďalšie dni pritom meteorológovia hlásia ďalšie sneženie, najmä v Alpách, zatiaľ čo severne od Dunaja by malo predovšetkým pršať. Počas včerajška malo napríklad v berchtesgadenskom okrese napadnúť až 20 centimetrov snehu. V niektorých okresoch, ako napríklad Lindau, v pondelok odpadlo na mnohých školách vyučovanie. V bavorskom okrese Miesbach neďaleko Mníchova bol dokonca vyhlásený mimoriadny stav a školy tam zostanú zatvorené celý týždeň.

Problémy na nemeckej diaľnici A8
Zobraziť galériu (10)
Problémy na nemeckej diaľnici A8  (Zdroj: TASR/AP/Tobias Hase/DPA)

MIMORIADNA SITUÁCIA v Európe:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Tobias Hase/DPA)

Obete počasia a hroziace lavíny

V juhobavorskom Wackersbergu zabili 44-ročného bežkára padajúce konáre. Pod ťarchou snehu sa zlomila celá koruna stromu, uviedla polícia. Muž, ktorý bol na túre sám, bol na mieste mŕtvy a našli ho ďalší turisti.

Švajčiarske úrady informovali, že svojim zraneniam podľahla žena, ktorú minulý týždeň zasypala lavína v centrálnom kantóne Uri. Práve Švajčiarsku sa kalamitná situácia doteraz vyhýbala, podľa aktuálnych predpovedí by ale aj v tunajších horách mal napadnúť do konca týždňa až meter snehu.

Zasnežené Rakúsko
Zobraziť galériu (10)
Zasnežené Rakúsko  (Zdroj: profimedia.sk)

V rakúskej lyžiarskej oblasti Zauchensee v nedeľu zahynul 35-ročný slovinský lyžiar mimo upravenej zjazdovky. Podľa agentúry APA ho zasypal sneh v nadmorskej výške okolo 1750 metrov. Oživovacie pokusy záchranárov už boli márne.

Dvoch mŕtvych v pondelok našli záchranári tiež pod lavínou, ktorá sa odtrhla v horách pri Abtenau južne od Salzburgu. Dvadsaťosemročný poľovník a jeho o päť rokov mladšia partnerka boli v horách na snežniciach, aby doplnili potravu pre zver do krmelcov. Nezvestní boli od soboty.

Zasnežené Rakúsko
Zobraziť galériu (10)
Zasnežené Rakúsko  (Zdroj: profimedia.sk)

Dvoch nemeckých lyžiarov už v nedeľu zabili lavíny na západe Rakúska. V najzápadnejšej spolkovej krajine Vorarlbersko aj v ďalších častiach rakúskych Álp platí po výdatnom snežení veľké lavínové nebezpečenstvo. APA hlási, že tiež v Tirolsku a spolkovej krajine Salzbursko platí druhý najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva. Tirolsko sa dokonca pripravuje na vyhlásenie najvyššieho stupňa.

Okolo 40 záchranárov so psami včera pátralo po dvoch nezvestných turistoch, ktorí sa vydali na túru na snežniciach v blízkosti dolnorakúskeho Hohenbergu. Kvôli zlým poveternostným podmienkam sa v pátraní v utorok pokračovať nebude.

Snehové peklo v Rakúsku

"Nebezpečie, že stromy pod ťarchou snehu a búrky popadajú na cesty, elektrické vedenia a železničné trate, zo dňa na deň rastie," povedal hovorca rakúskeho meteorologického inštitútu ZAMG. V utorok zostalo bez elektriny na juhu Dolného Rakúska až 300 domácností. Problémom je práve váha snehu na stromoch, ktoré potom popadali na elektrické vedenia.

Sneh v Nemecku
Zobraziť galériu (10)
Sneh v Nemecku  (Zdroj: TASR/AP/Angelika Warmuth/dpa)

MIMORIADNA SITUÁCIA v Európe:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Karl-Josef Hildenbrand)

Z hory Loser v rakúskom Štajersku hlásia až takmer štyri metre nového snehu, ktoré doslova zasypali lanovku. Lyžiarska prevádzka bola prerušená, na mieste platí 4. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Podľa portálu kleinzeitung.at celkovo v Loseri napadalo už 10 metrov snehu. Keďže sneženie neutícha, prvýkrát po desiatich rokoch sa v Štajersku zvažuje vydanie 5. stupňa lavínovej výstrahy. O 14. hodine má v Grazi zasadať krízový štáb spolkovej krajiny.

Z lyžiarskeho rezortu Präbichl dopoludnia evakuovali 110 ľudí, vrátane 50-člennej maďarskej školskej skupiny. Rakúsky autoklub Öamtc varoval vodičov, aby neignorovali uzávery ciest z bezpečnostných dôvodov. Nielenže tým ohrozujú svoje životy, ale môžu dostať pokutu vo výške 726 eur.

Problémy v Holandsku

Holandsko sa chystá na silný vietor, ktorý by mal obzvlášť leteckú dopravu v krajine ovplyvňovať v utorok a v stredu. Premietne sa okrem iného do prevádzky tretieho najväčšieho európskeho letiska Schiphol v Amsterdame, kde aerolinky KLM zatiaľ zrušili 159 utorkových príletov a odletov.

Sneženie a mrazy v Maďarsku

Maďarská meteorologická služba OMSZ vydala na utorok varovanie pred snežením a závejmi a pri západných hraniciach krajiny aj pred mrznúcim dažďom, informovala agentúra MTI. Sneženie sa rozšíri aj na východnú časť krajiny. Najviac snehu napadne v župách Komárom-ostrihomskej, Peštianskej a Novohradskej. Snehová prikrývka tam dosiahne 10-15 centimetrov. Záveje sa môžu tvoriť na Dolnej zemi a na východ od Tisy.

OMSZ na Facebooku informovala, že padol tohtoročný teplotný rekord. V utorok nadránom klesla ortuť teplomera v mestečku Vásárosnamény v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe až na -18,6°C. Meteorológovia pripomenuli, že pred dvoma rokmi 8. januára namerali v obci Tésa v Peštianskej župe -28,1°C.

Počasie trápi aj Grécko

Atény
Zobraziť galériu (10)
Atény  (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

Sneženie dnes ochromilo dopravu v mnohých regiónoch centrálneho a južného Grécka. Aj na aténskej Akropole bola dnes ráno tenká vrstva snehu, ktorý sa však čoskoro roztopil. Najdôležitejšiu severo-južnú diaľnicu medzi Aténami a Solúnom musela polícia kvôli zľadovatenej vozovke na dvoch miestach uzavrieť. Väčšina škôl v krajine zostala podľa agentúry DPA uzavretá a mestá otvorili vykúrené miestnosti pre bezdomovcov.

Sneh zasypal Česko

Tak ako na Slovensku aj v Česku spôsobuje husté sneženie problémy v doprave. Podľa tamojších meteorológov si musia vodiči dávať pozor na poľadovicu, zľadovatenú vrstvu starého snehu na vozovkách aj na tvorbu snehových jazykov. Na viacerých miestach došlo k nehodám. Kvôli nepriazni počasia museli uzavrieť pre nákladné autá napríklad cestu z Tanvaldu ďalej do Poľska. Na Vysočine komplikujú premávku zapadnuté kamióny.

Upozornenie meteorológov pred ďalším snežením platí v Česku pre polohy nad 700 metrov nad morom. Súčasne bude fúkať silný vietor, ktorý v nárazoch môže dosiahnuť až rýchlosť 70 kilometrov za hodinu a na horách okolo 90 kilometrov za hodinu. "V dôsledku kombinácie čerstvého vetra a snehu sa budú preto od vyšších polôh tvoriť snehové jazyky, na horách i záveje," uviedli meteorológovia. Na Morave a v Sliezsku by vodiči mali podľa nich počítať s možnosťou tvorby snehových jazykov a závejov do stredajšieho rána, v Čechách a na Českomoravskej vrchovine do stredajšieho večera.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu