Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlé počasie netrápi len Slovensko: Silný vietor v Budapešti a prudké sneženie v Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BUDAPEŠŤ - Maďarskí hasiči museli v pondelok v Budapešti odstraňovať vyvrátené stromy a popadané konáre. Do pondelňajšieho popoludnia ich volali na pomoc v takmer 50 prípadoch. Agentúru MTI o tom informoval hovorca úradu civilnej ochrany hlavného mesta Máté Kisdi.

Silný vietor vyvrátil v XIV. budapeštianskom obvode desať metrov vysoký strom, ktorý spadol na elektrické vedenie. V XXI. obvode padol podobne veľký strom na cestu, hasiči ho museli rozpíliť.

V ďalších obvodoch - v II., XV. a v XIX. - konáre poškodili telekomunikačné vedenia, zatarasili cesty a poškodili aj jedno vozidlo. Nikto nebol zranený. Meteorológovia varujú pred nárazovým vetrom, ktorý spôsobí na viacerých miestach Maďarska problémy aj v utorok.

Sneženie trápi Európu

Silné sneženie spôsobilo v pondelok problémy vo viacerých krajinách strednej Európy. Niektoré oblasti odrezalo od sveta, skomplikovalo dopravu a vyžiadalo si minimálne jednu obeť, informovala agentúra DPA. Štyria robotníci v meste Fastenau neďaleko Salzburgu v severnej časti Rakúska sa pošmykli pri odstraňovaní snehu zo strechy budovy a spadli z výšky šesť metrov. Jeden z nich na mieste zomrel.

Diaľkový autobus v rakúskej provincii Štajersko zišiel v hustom snežení z cesty a skĺzol zo svahu. Vodič a 12 pasažierov utrpeli zranenia. Medzinárodný rýchlik na trati Praha - Mníchov vrazil v pondelok ráno neďaleko obce Česká Kubica v Plzenskom kraji do spadnutého stromu. Doprava na trati bola zastavená na niekoľko hodín a České dráhy zabezpečili namiesto medzinárodných rýchlikov náhradnú autobusovú dopravu, informoval český webový portál iDNES.cz. Pri nehode vlaku sa poškodila lokomotíva; k zraneniam však podľa hasičov nedošlo.

 Lavína široká 300 metrov zasiahla hotel v lyžiarskom stredisku Balderschwang na juhu Bavorska. Polícia nehlásila žiadne zranenia. Pre automobilovú dopravu bolo nedostupných aj viacero lyžiarskych stredísk a osád v Rakúsku. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer v pondelok osobne navštívil oblasti, ktoré zápasia s návalmi snehu a sľúbil im dodatočnú pomoc od spolkovej polície.

Kancelárka Angela Merkelová vyjadrila uznanie všetkým, ktorí sa zapojili do poskytovania pomoci v postihnutých regiónoch Álp. Viacero oblastí Švajčiarska hlásilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo a počasie negatívne ovplyvnilo i cestnú a železničnú dopravu najmä v kantóne Grisons na východe krajiny.

Viac o téme: PočasieMaďarskoBudapešťStredná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu