Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO Kim Čong-un pricestoval vlakom do Pekingu: Má sa stretnúť s čínskym prezidentom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un pricestoval v utorok vlakom do Pekingu, kde sa má stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap. Tá priniesla zábery na Kimov tmavozelený vlak so žltým pruhom, ktorý prišiel na železničnú stanicu o 03.55 h SEČ.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA predtým informovala, že Kim je na návšteve Číny od pondelka do štvrtka na pozvanie Sin Ťin-pchinga. Kima sprevádza manželka Ri Sol-džu a v delegácii je minister zahraničných vecí Ri Jong-ho, ako aj hlavný jadrový vyjednávač s USA Kim Jong-čchol.

K potvrdeniu Kimovej cesty do Číny došlo po tom, ako juhokórejské médiá v pondelok priniesli informáciu, že severokórejský vodca pravdepodobne vycestoval do Pekingu na svoj štvrtý summit s čínskym prezidentom.

FOTO Kim Čong-un pricestoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Dohady o Kimovej ceste do čínskej metropoly sa objavili, keď bol pri prechode cez čínske pohraničné mesto Tan-tung spozorovaný vlak, pripomínajúci ten, ktorý často využíva práve Kim Čong-un. Ten v utorok zároveň oslavuje svoje 35. narodeniny.

FOTO Kim Čong-un pricestoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein))

Kim sa s čínskym prezidentom začal na rokovaniach stretávať minulý rok. Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Podľa agentúry DPA sa očakáva, že na stretnutí severokórejského vodcu s čínskym prezidentom sa bude rokovať aj o plánovanom druhom summite Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Soul dúfa, že návšteva lídra KĽDR v Číne prispeje k mieru a denuklearizácii

Južná Kórea v utorok vyjadrila nádej, že návšteva severokórejského lídra Kim Čong-una v Číne prispeje k denuklearizácii a mierovému procesu. Informovala o tom agentúra AFP. "Vláda očakáva, že summit a rokovania Severnej Kórey s Čínou na najvyššej úrovni - vrátane stretnutia Kim Čong-una a prezidenta Si Ťin-pchinga - prispejú k úplnej denuklearizácii a trvalému mieru na Kórejskom polostrove," povedal hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí No Kju-duk, ktorého citovala agentúra AFP.

Južná Kórea sa podľa jeho slov bude snažiť podporovať denuklearizáciu a diplomatické aktivity oboch Kóreí. Severokórejský vodca Kim Čong-un pricestoval v utorok vlakom do Pekingu, kde sa má stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Podľa agentúry DPA sa očakáva, že na stretnutí severokórejského vodcu s čínskym prezidentom sa bude rokovať aj o plánovanom druhom summite Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Viac o téme: PekingKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu