Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demonštrácie žltých viest vo Francúzsku pokračujú: Pri nepokojoch zomrel desiaty človek

Protest žltých viest zorganizoali aj v Portugalsku
Protest žltých viest zorganizoali aj v Portugalsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

PARÍŽ - Na viacerých miestach vo Francúzsku pokračuje v sobotu ďalšie kolo protestov tzv. žltých viest proti zvyšovaniu daní a životných nákladov v krajine. Na v poradí už šieste kolo protivládnych protestov vyzvalo niekoľko skupín "žltých viest". Počet účastníkov protestných zhromaždení, ktorí sa začali dopoludnia zhromažďovať v centre Paríža na triede Champs-Élysées, sa však za posledné týždne znížil. Nižšiu účasť v hlavnom meste zrejme ovplyvnil začiatok vianočných prázdnin, konštatuje agentúra AP.

V kontraste s chaosom predchádzajúcich protestov sa v blízkosti Víťazného oblúka prechádzali v sobotu viaceré skupiny turistov a ani premávka na svetoznámej triede nebola zrejme zablokovaná. 

Žlté vesty tento týždeň oznámili, že budú demonštrovať aj v neďalekom meste Versailles, ktoré je z hľadiska dopravy dostupnejšie. Vedenie zámku vo Versailles už medzičasom oznámilo, že z preventívnych dôvodov bude zámok a areál v sobotu pre verejnosť uzavretý. Parížske múzeum Louvre i Eiffelova veža, ktoré boli pred niekoľkými týždňami zatvorené, zostali pre verejnosť prístupné.

Ďalšie protestné zhromaždenia avizovali v 14 veľkých mestách, medzi nimi je Rennes, Nantes, Caen, či Bordeaux. Zablokované budú aj hranice, pričom však súkromné vozidlá budú môcť cez blokády prechádzať plynule, zastavované budú len kamióny.

Blokády ciest a dôležitých objektov vo Francúzsku sa začali 17. novembra, keď ich účastníci oblečení do reflexných žltých viest začali protestovať proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Protesty postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom. Počet účastníkov protestných zhromaždení sa však znižuje. 

Ďalšia ľudská obeť

V incidentoch súvisiacich s protestmi hnutia tzv. žltých viest prišlo podľa najnovšej bilancie o život desať ľudí. Najnovšou obeťou je vodič auta, ktorý na kruhovom objazde blokovanom demonštrantami narazil v piatok do kamiónu. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

K nehode, pri ktorej zahynul 36-ročný vodič, došlo neďaleko francúzskeho mesta Perpignan v departemente Pyrénées-Orientales. 

Viac o téme: ProtestDemonštráciaFrancúzskoPar힎lté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu