Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protivládne protesty a samoupálený novinár: V Tunisku to opäť vrie

Protesty v Tunisku si vyžiadali rozbité mesto. Zobraziť galériu (2)
Protesty v Tunisku si vyžiadali rozbité mesto. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed Ben Salah)

TUNIS - Tunisko je opäť dejiskom protivládnych nepokojov. Vyvolal ich čin 32-ročného novinára Abdelrazzaka Zorguiho, ktorý sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil, aby takto upozornil na zlú ekonomickú situáciu a korupciu v krajine, ako i na neuskutočnené ciele revolúcie z roku 2011.

Vo svojom videoposolstve, zverejnenom na internete 20 minút pred samoupálením, novinár vyzval na novú revolúciu. V meste Kasrajn následne vypukli protivládne nepokoje. Ich bezprostrednou príčinou bolo zadržanie 18-ročného muža, ktorý je podľa polície podozrivý z napomáhania novinárovi pri jeho čine. Nepokoje v Kasrajne neskôr prerástli do potýčok s políciou. Rovnakú situáciu hlásili v noci na stredu aj z mesta Tebourba na severe krajiny a z Jebiniany na východe, informovalo tuniské ministerstvo vnútra. 

Protesty v Tunisku si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed Ben Salah)

Polícia v Kasrajne proti demonštrantom hádžucim kamene a zápalné fľaše použila slzotvorný plyn a 13 z nich zadržala. Ďalších päť osôb polícia zadržala v Tebourbe, ktorá leží neďaleko hlavného mesta Tunis, kde sa kritici vládnej politiky v stredu zhromažďovali na hlavnej triede metropoly - na bulvári Habíba Búrgíbu.

Tieto protesty opäť oživili spomienky na vlnu protivládnych nepokojov, ktorá Tunisko zachvátila v roku 2010. Rozšírila sa aj do ďalších štátov regiónu, čím prerástla do tzv. Arabskej jari. Protesty v roku 2010 boli vyvolané tiež zlými životnými podmienkami. Ich spúšťačom bolo upálenie sa mladíka Muhammada Buazízího zo 17. decembra 2010. Následné demonštrácie – najmä proti nezamestnanosti – mali 14. januára 2011 za následok odstúpenie autoritárskeho tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího, ktorý bol v čele krajiny od novembra 1987.

Viac o téme: ProtestNovinárUpálenieTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu