Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Portugalci chceli napodobniť hnutie žltých viest: Akcia skončila v krajine fiaskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

LISABON - Na nízkej účasti stroskotal v piatok pokus aktivistov iniciovať v Portugalsku celoštátne demonštrácie inšpirované tzv. hnutím žltých viest. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštranti sa už od skorých ranných hodín snažili narušiť premávku na viacerých miestach v krajine, avšak počtami ich prevyšovali privolaní príslušníci bezpečnostných zložiek.  Proklamovaným cieľom protestov zvolávaných prevažne prostredníctvom facebooku je vyjadriť nenásilným spôsobom nespokojnosť so situáciou v krajine. Organizátori vydali manifest so zoznamom požiadaviek, medzi ktorými sú zníženie daní, vyššia podpora v nezamestnanosti, ako aj kvalitnejší systém verejného zdravotníctva.

Blokády ciest a dôležitých objektov vo Francúzsku sa začali 17. novembra, keď ich účastníci oblečení do reflexných žltých viest začali protestovať proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Protesty postupne prerástli do masového hnutia tzv. žltých viest proti zvyšujúcim sa životným nákladom. Masové nepokoje si vo Francúzsku vyžiadali už deväť obetí na životoch, počet ich účastníkov sa však postupne znižuje. 

Viac o téme: ProtestyPortugalskoLisabonŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu