Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO podozrivých z vraždy Európaniek v Maroku: Otrasná spoveď svedkov, ktorí našli zmrzačené telá

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: FB/Louisa Vesterager Jespersen/Maren Ueland)

RABAT - V marockom meste Marrákeš zatkli troch podozrivých v prípade vrážd dvoch škandinávskych turistiek, ktoré sa stali v pohorí Vysoký Atlas. Informoval o tom zdroj z prostredia vyšetrovania, na ktorý sa vo štvrtok odvolala agentúra AFP. Polícia už v utorok 18. decembra zatkla v Marrákeši jedného podozrivého a po troch ďalších podozrivých na úteku začala pátrať. Ich totožnosť polícia poznala.

Krvavá dráma na vyhľadávanom turistickom mieste: VIDEO Dve Európanky brutálne zavraždili

FOTO podozrivých z vraždy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Z vrážd 24-ročnej Dánky Louisy Vesteragerovej Jespersenovej a 28-ročnej Maren Uelandovej z Nórska sú podozriví islamisti. Telá zavraždených žien sa našli v pondelok v odľahlej, izolovanej oblasti v pohorí Vysoký Atlas desať kilometrov od turistickej dedinky Imlíl. Táto oblasť je populárna medzi turistami.

Maren Uelandová
Zobraziť galériu (8)
Maren Uelandová  (Zdroj: FB/Maren Ueland)

Podľa miestnych médií prvý muž, zadržaný v utorok, mal väzby na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Prokuratúra v hlavnom meste Rabat vo vyhlásení zverejnenom v stredu uviedla, že tento prvý zadržaný bol členom teroristickej skupiny, ktorú však vtedy nemenovala.

FOTO podozrivých z vraždy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/2M)

Obe zavraždené ženy študovali na univerzite v južnom Nórsku a plánovali mesiac spoločne cestovať. Maroko - obľúbenú turistickú destináciu, kde sú útoky na cudzincov mimoriadne zriedkavé - tieto zločiny šokovali.

Louisa Vesteragerová Jespersenová
Zobraziť galériu (8)
Louisa Vesteragerová Jespersenová  (Zdroj: FB/Louisa Vesterager Jespersen)

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen vo štvrtok povedal, že brutálne vraždy možno pokladať za "politicky motivované, a teda za teroristický čin", hoci zatiaľ sa k nim neprihlásila žiadna skupina. "Stále existujú temné sily, ktoré chcú bojovať proti našim hodnotám," uviedol Rasmussen a dodal: "Nesmieme ustúpiť." Spomenul aj video, ktoré sa nachádza na sociálnych sieťach.

Marocké úrady a dánska polícia sa snažia overiť videozáznam, ktorý údajne zachytáva vraždu jednej zo žien, povedal Rasmussen. Nórska premiérka Erna Solbergová v hlavnom meste Oslo podľa agentúry DPA vyhlásila, že to bol "surový a nezmyselný útok, ktorý odsudzujeme".

FOTO podozrivých z vraždy
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/2M)

Mŕtve ženy našli Francúzi, ktorí odmietli oznámiť svoje mená a nechať sa vyfotografovať, aby nemuseli podávať ďalšie svedectvo. Dnes sa z Maroka vracajú domov. Žena povedala nórskemu denníku VG, že v pondelok ráno panoval v okolí Imlílu pokoj a že nevideli žiadnych iných európskych turistov.

"Bol to hrozný šok," povedala o prvom pohľade na otvorený stan dievčat. Francúzi vraj scénu vyfotografovali, aby mohli policajtom ukázať, čo našli. "Prvý človek, na ktorého sme narazili, nehovoril anglicky ani francúzsky. Snažili sme sa mu to vysvetliť, ale nerozumel. Išli sme ďalej a našli muža, ktorý hovoril po francúzsky, nakoniec sme zavolali políciu," oznámila francúzska turistka, ktorá je v rovnakom veku ako mŕtva Nórka.

Viac o téme: VraždaMarokoTuristkyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu