Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prípad vraždy dvoch Európaniek v Maroku pokračuje: Prokuratúra žiada trest smrti

Zavraždené Európanky v Maroku.
Zavraždené Európanky v Maroku. (Zdroj: FB/Louisa Vesterager Jespersen/Maren Ueland, YouTube)

RABAT - Marocká prokuratúra žiada trest smrti pre troch hlavných podozrivých v prípade vraždy dvoch mladých škandinávskych turistiek v strednom Maroku z vlaňajšieho decembra. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Trest smrti žiada prokuratúra pre 25-ročného vodcu marockej teroristickej bunky Abdassamada Ajjúda a dvoch radikalizovaných Maročanov. Popravu umožňuje marocký trestný zákonník, hoci ju v krajine nevykonali od roku 1993. Telá 24-ročnej Dánky Louisy Vesteragerovej Jespersenovej a 28-ročnej Nórky Maren Uelandovej objavili vlani 17. decembra neďaleko vrcholu hory Tubkál v pohorí Vysoký Atlas. Obe ženy boli študentkami na nórskej univerzite.

Traja muži sa spolu s ďalšími 21 obžalovanými postavili pred súd v meste Salé neďaleko hlavného mesta Rabat, ktorý má na starosti prípady súvisiace s terorizmom. Pre nich žiada prokuratúra rôzne tresty odňatia slobody od 15 rokov až doživotie. Všetci s výnimkou troch hlavných podozrivých podľa prokuratúry uviedli, že sú stúpencami extrémistickej organizácie Daeš.

Prokuratúra uviedla, že traja vrahovia dievčat sú "krvilačné monštrá", a poukázala na to, že podľa pitevnej správy na Jespersenovej tele bolo 23 zranení a sedem na tele Uelandovej. Abdassamad Ajjúd sa priznal k zoťatiu hlavy jednej zo žien. Druhú ženu údajne zabil 21-ročný Júnus Wazíja. Tridsaťtriročný Rašíd Afattí obe vraždy nahrával na svoj mobil.
 

Viac o téme: VraždaTrest smrtiMarokoTuristkyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu