Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragická správa zo Štrasburgu: Útok na vianočných trhoch si vyžiadal piatu obeť, je ňou Poliak

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

PARÍŽ - Utorkový útok na vianočných trhoch v centre Štrasburgu si v nedeľu vyžiadal piatu obeť. Ide o 35-ročného muža, ktorý bol od útoku v stave mozgovej smrti, informoval na svojej webovej stránke denník Le Monde.

Piatou obeťou streľby Cherif Chekatta je hudobník Barto Pedro Orent-Niedzielski, ktorý pochádza z Katovíc, ale už 20 rokov žije v Štrasburgu. "Môj brat Barto Pedro Orent-Niedzielski nás opustil," oznámil na facebooku Jakub Niedzielski.

Muža, ktorého kultúrna obec v Štrasburgu poznala pod menom Bartek, plným menom Barto Pedro Orent-Niedzielski, útočník zasiahol zo svojej strelnej zbrane priamo do čela. V osudný večer robil Bartekovi spoločnosť taliansky novinár Antonio Megalizzi, ktorý podľahol rovnakému strelnému zraneniu.

Bartekovi príbuzní - matka a brat - sa rozhodli, že ho nedajú odpojiť od podporných lekárskych prístrojov, aby jeho priateľom ešte umožnili rozlúčiť sa s ním. Obyvatelia francúzskeho Štrasburgu si v nedeľu pripomenuli v centre mesta obete i zranených po streľbe ozbrojenca na vianočných trhoch. Asi hodinu trvajúca slávnosť sa skončila aplauzom a spevom francúzskej hymny.

Po útoku na vianočných trhoch spustili bezpečnostné zložky rozsiahle pátranie, ktoré sa skončilo vo štvrtok večer, keď hlavného podozrivého Chérifa Chekatta (29) zneškodnila polícia pri prestrelke v mestskej štvrti, kde vyrastal. Polícia sa pri vyšetrovaní zameriava na to, či Chekattovi niekto pomáhal s uskutočnením útoku, alebo pokým bol na úteku. 

Rodičov ozbrojenca a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. V nedeľu prepustili ďalšie dve osoby blízke Chekattovi, čím vo väzbe z pôvodných siedmich ľudí zostal len jeden, uvádza agentúra AFP. Propagandistická agentúra Islamského štátu uviedla na Twitteri, že Chekatt bol jedným z jeho "vojakov", čo francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v piatok označil za "úplne oportunistické".

Poľský novinár chcel počas útoku ozbrojenca v Štrasburgu chrániť ostatných

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok uviedol, že Poliak Barto Orent-Niedzielski sa počas minulotýždňového útoku ozbrojenca vo francúzskom Štrasburgu snažil chrániť iných ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AP, ktorá pripomína, že Orent-Niedzielski zomrel v nedeľu, keď podľahol strelnému poraneniu hlavy. Bilancia obetí útoku sa tak zvýšila na päť. Tridsaťšesťročný muž z Katovíc žil v Štrasburgu, kde pracoval v Európskom parlamente a ako novinár.

Prezident Duda napísal v pondelok na Twitteri, že ho poznal z videnia. "Som šokovaný. Neuvedomil som si, že bol jedným zo smrteľne zranených, ktorý chránil iných ľudí. Česť jeho pamiatke." Podľa niektorých správ Orent-Niedzielski bojoval so strelcom a zamedzil mu vo vstupe do preplneného klubu, čím možno zabránil väčšiemu počtu obetí. Po utorkovom útoku pri vianočných trhoch spustili bezpečnostné zložky rozsiahle pátranie, ktoré sa skončilo vo štvrtok večer, keď hlavného podozrivého Chérifa Chekatta (29) zneškodnila polícia pri prestrelke v mestskej štvrti, kde vyrastal.

Ďalší dvaja zadržaní

Ďalších dvoch ľudí zatkli v pondelok v súvislosti s minulotýždňovým útokom, ku ktorému došlo na vianočných trhoch v Štrasburgu. Zadržaní sú podozriví z toho, že "zohrali úlohu pri zaobstarávaní zbrane" útočníkovi, uviedol podľa agentúry AP nemenovaný zdroj oboznámený s prípadom.  

Najnovším zatknutím sa počet osôb, ktoré sú v súvislosti s útokom vo väzbe, zvýšil na tri. Rodičov predpokladaného páchateľa útoku Chérifa Chekatta a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. V nedeľu prepustili aj ďalšie dve osoby blízke Chekattovi. 

Tretím zadržaným je muž označovaný za spoločníka ozbrojenca, ktorý v pondelok predstúpil pred francúzskeho sudcu. Aj tento muž je podľa zdroja AP podozrivý z toho, že pre Chekatta zaobstaral strelnú zbraň použitú pri útoku.

Viac o téme: StreľbaObeťŠtrasburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu