Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Česká tajná služba sa ohradila proti kritike Zemana: Rozbili ruskú sieť a mnoho ďalších

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka sa v piatok nezvyčajne ostro ohradil proti slovám prezidenta Miloša Zemana, ktorý ju obvinil z neschopnosti. Koudelka pripomenul, že BIS rozbila ruskú spravodajskú sieť pôsobiacu v Českej republike a že o tom prezident bol informovaný, uvádza portál Novinky.cz.

"Za posledných päť rokov sme zamedzili desiatkam ruských a čínskych spravodajských dôstojníkov v ich činnosti, buď neodporučením udelenia akreditácie, alebo ich odchodom tzv. tichou cestou. Našich zákonných adresátov (prezident, premiér a ministri - pozn. red.) sme napríklad začiatkom tohto roka informovali, že sa nám podarilo úspešne rozbiť spravodajskú sieť jednej z ruských spravodajských služieb pôsobiacich na našom území a úplne tak ochromiť jej činnosť," napísal v piatok Koudelka vo vyhlásení, v ktorom pripomenul tiež vyhostenie troch ruských spravodajských dôstojníkov pôsobiacich v ČR pod diplomatickým krytím v súvislosti s kauzou Sergej Skripaľ.

Zeman vo štvrtok v TV Barrandov BIS verejne dehonestoval, keď jej príslušníkov označil za "čučkaře", v ktorých správe sa to hemží ruskými a čínskymi agentmi, hoci podľa neho žiadnych neodhalili. Za svoje slová si prezident vyslúžil kritiku zo všetkých strán, dokonca od svojich priaznivcov. Týždenník Respekt v marci 2015 informoval o tom, že BIS vypátrala troch ruských agentov, ktorí museli Českú republiku v tichosti opustiť. Vtedajší minister zahraničia Lubomír Zaorálek to vtedy komentoval slovami, že sa podobné situácie často opakujú.

Viac o téme: Tajná službaRuskoMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu