Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veriaci spustili vlnu nepokojov, pri ktorých zahynul policajt: Spúšťačom bolo zabíjanie kráv

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

NAÍ DILLÍ - Troch ľudí zatkli v Indii v súvislosti so smrťou policajta pri masových nepokojoch vyvolaných správou o zabíjaní kráv. Agentúra DPA o tom informovala v utorok na základe správ indických úradov.

Miestneho policajta zabili dedinčania v pondelok po tom, ako aktivisti ortodoxných hinduistických skupín vyvolali násilné demonštrácie v indickom štáte Uttarpradéš. Počas nepokojov zahynul okrem policajta aj 18-ročný demonštrant.

Dôvodom protestu mala byť údajná neschopnosť miestnej polície zastaviť zabíjanie kráv. Rozbuškou násilia bolo podľa agentúry objavenie pozostatkov niekoľkých zabitých zvierat vrátane hovädzieho dobytka. Podľa oficiálneho vyjadrenia miestnych úradov "je v prípade vraždy policajta obvinených 27 ľudí".

Veriaci spustili vlnu nepokojov,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Hinduisti, ktorí sú najväčšou náboženskou skupinou v Indii, považujú kravy za posvätné a ich zabitie je v mnohých štátoch zakázané zákonom. V posledných rokoch pritom narastá počet zaznamenaných útokov radikálnych hinduistov na miestnych moslimov a príslušníkov kasty nedotknuteľných (dalitovia) práve v súvislosti s konzumáciou hovädzieho mäsa.
 

Viac o téme: NepokojeKravyNáboženstvoIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu