Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Konflikt s vládou vyústil do krvipreliatia: Brutálny útok separatistov, zabili desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Sutrisno)

JAKARTA - Indonézska polícia v utorok vyhlásila, že sa snaží dostať k telám 31 stavebných robotníkov, ktorých v nedeľu zabili papuánski separatisti. Ide o jeden z najhorších útokov v nepokojnej indonézskej provincii Západná Papua za posledné roky. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca miestnej polície Suryadi Diaz podľa tohto zdroja vyhlásil, že pri útoku ozbrojenej skupiny separatistov na stavbu mosta v izolovanej dedine v okrese Nduga bolo zabitých 24 stavebných robotníkov.

Ôsmim robotníkom sa počas útoku podarilo ujsť a nájsť útočisko v budove miestneho parlamentu. Tam ich však povstalci už na nasledujúci deň objavili a siedmich z nich zavraždili. Ôsmemu robotníkovi sa podľa svedectva miestnych obyvateľov podarilo ujsť a momentálne nie je známe, kde sa nachádza.

Diaz uviedol, že v súčasnom období sa vláda intenzívne zameriava na rozvoj Papuy a takýto krvavý útok už dlho nebol zaznamenaný. Ďalej dodal, že polícia sa snaží k telám robotníkov dostať, komplikuje to však skutočnosť, že telá ležia na viacerých miestach ďaleko od seba, pričom v oblasti sa naďalej pohybujú povstalci. Tento región je pritom považovaný za baštu separatistov, ktorí odporujú indonézskej vláde už takmer 50 rokov. 

Indonézska vláda vedie v snahe pacifikovať nepokojnú provinciu už niekoľko desaťročí politiku osídľovania Papuy osadníkmi z Jávy a iných častí Indonézie, a zároveň intenzívne investuje do rozvoja miestnej infraštruktúry. Polícia v tomto kontexte uviedla, že migranti z iných častí Indonézie sa v Západnej Papue stávajú v zvýšenej miere obeťami podobných vražedných útokov povstalcov. 

Západná Papua - bývalá holandská kolónia v západnej časti ostrova Nová Guinea - sa súčasťou Indonézie stala v roku 1969 po referende pod patronátom OSN, ktoré vtedy mnohí pozorovatelia vnímali ako sfalšované. Obyvateľa Západnej Papuy sa pritom od ostatných Indonézanov výrazne odlišujú etnicky, kultúrne aj nábožensky.  
 

Viac o téme: Separatistiútok Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu