Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfovia diplomacie V4 rozhodli o použití prostriedkov pre Afriku: Nákup lodí pre Líbyu

Na fotke ministri zahraničných vecí krajín V4 zľava Péter Szijjártó (Maďarsko), Tomáš Petříček (ČR), Miroslav Lajčák (SR) a Jacek Czaputowicz (Poľsko)
Na fotke ministri zahraničných vecí krajín V4 zľava Péter Szijjártó (Maďarsko), Tomáš Petříček (ČR), Miroslav Lajčák (SR) a Jacek Czaputowicz (Poľsko) (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vízia pre Východné partnerstvo, situácia na Ukrajine alebo projekty v oblasti migrácie boli hlavnými témami štvrtkového rokovania ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4).

Na stretnutí v Bratislave v rámci slovenského predsedníctva v skupine tiež stredoeurópski šéfovia diplomacie rozhodli o použití svojho príspevku do trustového fondu pre Afriku. Konkrétne budú prostriedky z fondu smerovať na budovanie kapacít líbyjskej pobrežnej stráže, nákup štyroch lodí a zabezpečenie ich údržby, ako aj do námorného koordinačného záchranného centra. Časť rozpočtu pôjde aj na budovanie kapacít na západnej a južnej hranici Líbye.

"Tento náš príspevok slovenské predsedníctvo odkomunikuje Európskej komisii," oznámil minister Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a zdôraznil, že ide o konkrétnu aktivitu, ktorou V4 prispieva k riešeniu príčin migrácie. V tejto súvislosti maďarský minister Péter Szijjártó navrhol rozšíriť pôsobenie V4 z Líbye aj na Tunisko. Vyjadril tiež podporu Poľsku v súvislosti s aktivovaním článku 7 zo strany Európskej komisie. Poľský šéf diplomacie Jacek Czaputowicz v súvislosti s projektmi v Líbyi ocenil aj spoluprácu s Nemeckom.

Ďalšou témou rokovaní boli vzťahy s inými krajinami. "Vo formáte V4 + Východné partnerstvo pripravíme deklaráciu, kde navrhneme víziu pre tento program do budúcnosti," informoval Lajčák. Partnerskými krajinami v tomto formáte sú Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavská republika a Ukrajina. Ako uviedol český šéf diplomacie Tomáš Petříček, V4 tiež počas slovenského predsedníctva plánuje stretnutie s pobaltskými a severskými štátmi. "Považujem to za krok k posilňovaniu koaličného potenciálu V4 v EÚ," poznamenal.

Ministri hovorili aj o nedeľnom (25. 11.) incidente na Ukrajine. Zhodli sa na silnej podpore územnej celistvosti Ukrajiny. Podľa svojich slov sa stotožňujú s vyhláseniami, ktoré pri tejto príležitosti vydali EÚ a NATO. "Budeme sa konštruktívne angažovať, aby sa situácia upokojila, aby sa vyvodili dôsledky, aby sa podobné incidenty nemohli opakovať," prisľúbil Lajčák. Globálnemu paktu OSN o migrácii sa ministri na svojom rokovaní nevenovali. "Sme štyri suverénne krajiny, každá si formuluje politiku samostatne," zdôraznil Lajčák s tým, že nikoho nepresviedčal. Poľsko, Česko a Maďarsko patria medzi krajiny, ktoré pakt odmietli.

V rámci tlačovej konferencie sa tiež slovenský minister odmietol vyjadriť k uzneseniu, ktoré vo štvrtok prijala Národná rada SR. Žiada v ňom vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko k migrácii a vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra.​

Viac o téme: LíbyaV4Ministri vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu