Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Z masového hrobu pri Rakke exhumovali stovky tiel: Boj s časom, odhalia tajomstvá Daeš

Masový hrob v Rakke Zobraziť galériu (3)
Masový hrob v Rakke (Zdroj: SITA/AP Photo)

RAKKA - Viac než 500 ľudských tiel exhumovali doteraz z masového hrobu pri sýrskom meste Rakka, ktoré bolo kedysi známe ako hlavné centrum samozvaného kalifátu, vyhláseného teroristickou organizáciou Daeš. Ide o jeden z najväčších masových hrobov v danej oblasti, informovala v utorok tlačová agentúra AP.

Exhumácie v Rakke a okolí uskutočňujú miestne zoskupenia a pracovníci pohotovostných zložiek vzhľadom na obavy, že s postupujúcim rozkladom tiel sa stratia dôkazy pre možné súdne procesy s páchateľmi vojnových zločinov. "Sú to preteky s časom. Rozklad týchto tiel postupuje exponenciálne," povedala Sára Kajjálíová z ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch.

Masový hrob v Rakke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Daeš vyhnala z Rakky pred vyše rokom ničivá letecká i pozemná ofenzíva podporovaná Spojenými štátmi. Pátracie tímy odvtedy objavili v tejto oblasti už najmenej deväť masových hrobov, pričom pochované telá patria tak bojovníkom Daeš, ako aj civilistom.

Masový hrob v Rakke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Odhaduje sa, že spomínaný hrob, ktorý sa nachádza na predmestí "Panoráma", ukrýva pozostatky približne 1500 ľudí. Miestny predstaviteľ Hammúd Šawách uviedol, že doteraz bolo exhumovaných 516 tiel, o ktorých sa predpokladá, že patria bojovníkom Daeš aj civilistom, pochovaným v posledných dňoch štvormesačnej ofenzívy s cieľom oslobodiť Rakku.
 

Viac o téme: ExhumáciaRakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu