Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragické správy zo Sýrie: Viac ako 100 ľudí bolo otrávených jedovatým plynom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

DAMASK - Viac ako 100 civilistov utrpelo v sobotu zranenia po predpokladanom útoku jedovatým plynom, ktorý sýrske povstalecké skupiny uskutočnili vo vládou kontrolovanom meste Aleppo na severe krajiny.

Správy o zvýšenom počte zranených priniesli v nedeľu sýrske štátne médiá a organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), informovala agentúra AFP. Štátna agentúra SANA uviedla, že počet hlásených zranených, ktorí mali ťažkosti s dýchaním, postupne vzrástol na 107. Podľa SOHR bolo hospitalizovaných 94 ľudí, ale väčšinu z nich prepustili a 31 osôb, ktorí zostávajú v nemocnici, nie sú v kritickom stave. 

Sýrske štátne médiá obvinili v sobotu povstalcov z uskutočnenia útoku jedovatým plynom v Aleppe. Miestny zdravotnícky predstaviteľ Hadž Tahá informoval, že pri útoku bol pravdepodobne použitý chlór. Fotograf agentúry AFP videl v sobotu v nemocnici v Aleppe zdravotníkov ošetrujúcich mužov, ženy a deti majúcich ťažkosti s dýchaním. Povstaleckí velitelia a opoziční predstavitelia vládne správy spochybnili. Popreli, že by na Aleppo vystrelili otravný plyn, a obvinili Damask zo snahy narušiť existujúce prímerie a snahy naštartovať politické rozhovory. 

Prímerie v Aleppa a Idlibe je v posledných dňoch čoraz krehkejšie. Na Aleppo v uplynulých týždňoch útočia povstalci, pričom na mesto dopadajú rakety. Vláda reaguje protiútokmi na oblasti pod kontrolou rebelov na vidieku. Vzhľadom na neprítomnosť nezávislých pozorovateľov je útoky jedovatým plynom ťažké potvrdiť, píše AP. Obe strany konfliktu v Sýrii sa však počas vojny z takýchto útokov vzájomne obviňujú.

Viac o téme: PlynOtravaSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu