Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žurnalista obvinený z terorizmu: Turecký súd ho ponechal aj naďalej vo väzbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ISTANBUL - Súd v tureckom Istanbule v utorok rozhodol, že Adil Demirci, žurnalista s dvojakým turecko-nemeckým občianstvom obvinený z terorizmu, ostane naďalej vo väzbe. Informovala o tom agentúra DPA.

Proces s 32-ročným novinárom a sociálnym pracovníkom z Kolína nad Rýnom sa začal v utorok. Demirci pred súdom poprel, že by bol napojený na ilegálne organizácie. Sudca na pojednávaní nariadil prepustenie ďalších šiestich osôb obžalovaných v rovnakom prípade, Demirciho však vo väzbe ponechal, uviedol jeho právny zástupca. Advokát označil túto skutočnosť za poľutovaniahodnú, pričom skonštatoval, že ostatní obžalovaní, ktorých prepustili, boli obvinení zo závažnejších trestných činov než jeho klient. Ďalšie pojednávanie s Demircim je naplánované na 14. februára 2019. 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v Turecku sú aktuálne vo väzbe "z politických dôvodov" piati nemecký občania. Demirci písal pre ľavicovo orientovanú spravodajskú agentúru Etha a pôsobil tiež ako prekladateľ z turečtiny do nemčiny a angličtiny. Zadržali ho v apríli pri policajnej razii v Istanbule. Obvinený je z členstva Marxisticko-leninskej komunistickej strane (MLKP), zakázanej extrémne ľavicovej organizácii, ktorú Turecko považuje za teroristickú. 

Demirci sa podľa textu obžaloby, do ktorej nahliadla DPA, zúčastnil v rokoch 2013-2016 na "nepovolených demonštráciách" MLKP, ako aj na pohreboch členov tejto skupiny. Vo viacerých prípadoch malo údajne ísť o členov ozbrojenej frakcie skupiny, ktorí bojovali na strane Islamského štátu v Sýrii. Samotný Demirci obvinenia z terorizmu na súde poprel, priznal však, že sa zúčastnil na pohreboch i niektorých spomienkových podujatiach. Dodal však, že na týchto podujatiach, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí, nevidel žiadne zbrane. 

Viac o téme: TerorizmusVäzenieTureckoŽurnalistaAdil Demirci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu