Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fatálne správy pre celé Spojené štáty: Situácia je vážna, krajina príde o miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TAMPA - Klimatické zmeny už poškodzujú globálnu ekonomiku a USA budú musieť platiť stovky miliárd dolárov ročne do roku 2050, ak sa neprijmú drastické opatrenia na zníženie emisií uhlíka, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na rozsiahlu vládnu správu.

Peklo v Kalifornii utícha: Počet obetí stúpol už na neuveriteľných 83, požiar je pod kontrolou

"Do polovice tohto storočia by ročné straty v Spojených štátoch v dôsledku klimatických zmien mohli dosiahnuť stovky miliárd dolárov," uvádza sa v najnovšom hodnotení klímy. "Bez rozsiahleho a trvalého úsilia o globálne zmiernenie a regionálne prispôsobenie sa očakáva, že klimatické zmeny budú mať v tomto storočí za následok rastúce straty v americkej infraštruktúre a majetku a budú brzdiť mieru hospodárskeho rastu," uvádza sa v správe.

"Je pravdepodobné, že dopady klimatických zmien za hranicami budú čoraz viac ovplyvňovať náš obchod a ekonomiku, napríklad dovozné a vývozné ceny." Na vzniku štvrtého národného hodnotenia klimatických zmien, ktoré má vyše 1000 strán, pracovalo viac ako 300 vedcov. Americký prezident Donald Trump závery minuloročnej správy o klíme odmietol.​

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmenyUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu