Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska na návšteve v Kyjeve: Tešíme sa, keď bude Ukrajina v EÚ a NATO, ide dobrým smerom

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) víta prezidenta SR Andreja Kisku v Kyjeve
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) víta prezidenta SR Andreja Kisku v Kyjeve (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Slovensko sa teší na čas, keď bude Ukrajina súčasťou Európskej únie a NATO. Na pracovnej návšteve Kyjeva to v piatok vyhlásil prezident SR Andrej Kiska. Po rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom dodal, že Ukrajina je na dobrej ceste a povzbudil ju k ďalším reformám.

"Dôležité je vysvetliť občanom, že tieto reformy nie sú jednoduché, sú bolestivé. Ale sú potrebné a verte, že my v EÚ sa tešíme na to, že budeme spolu v tomto úžasnom projekte, ktorý pre našu krajinu priniesol jeden obrovský progres a obrovský úspech," vyhlásil Kiska. Ten podľa svojich slov Ukrajinu spomenie v každom svojom vystúpení na pôde medzinárodných organizácii.

Prezidenti hovorili aj o tom, ako by sa Ukrajina mohla priblížiť EÚ fyzicky. "Teším sa, že letisko v Užhorode sa stáva prioritou a budeme veľmi radi, keď ako Slovensko budeme môcť pomôcť tomu, aby sa naši ľudia mohli viac stretávať. Spojenie Kyjev-Užhorod a následné prepojenie na Slovensko je podľa mňa veľmi potrebné," povedal Kiska.

Oboch prezidentov teší aj nárast vzájomného obchodu. Porošenko opätovne ocenil, že Slovensko Ukrajinu podporilo, keď jej Rusko zastavilo dodávky plynu. V tejto súvislosti hlavy štátov spomenuli aj projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý je podľa nich politickým, nie ekonomickým projektom. "Máme absolútne spoločnú pozíciu v tejto otázke," vyhlásil Porošenko.

Ukrajinský prezident ocenil prácu Slovenska v medzinárodných organizáciách, špecificky ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka ako šéfa Valného zhromaždenia OSN. Pripomenul, že Slovensko, ktoré bude od roku 2019 predsedníckou krajinou OBSE, už teraz prispieva k dodržiavaniu ľudských práv v dočasne okupovaných územiach na Kryme.

Darovali sme Ukrajine rehabilitačné pobyty za 125.000 eur

Štátny tajomník rezortu slovenskej diplomacie František Ružička v piatok zástupcom Ukrajiny odovzdal humanitárnu pomoc v hodnote 125.000 eur. Konkrétne ide o rehabilitačné pobyty, ktoré majú pomôcť takmer 200 ľuďom postihnutým konfliktom na východe Ukrajiny. Odovzdávania pomoci sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý je na pracovnej návšteve Ukrajiny.

"Ľudský život nikto nevráti. Nikto nevráti otcov do rodín, nikto nevráti ukradnuté detstvo deťom, ktoré museli odísť zo svojich domovov. Práve preto sa Slovensko snaží, aby aspoň trochu prispelo k zmierneniu utrpenia ľudí, ktorí sa stali obeťou konfliktu," povedal Ružička pri odovzdávaní poukazu. Takúto formu humanitárnej pomoci Slovensko Ukrajine poskytuje od roku 2014.

Viac o téme: SlovenskoUkrajinaKyjevAndrej KiskaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu