Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident Kiska: Je morálnou povinnosťou krajín nezabudnúť na ukrajinský hladomor

Slovenský prezident Andrej Kiska na návšteve Ukrajiny spolu s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.
Slovenský prezident Andrej Kiska na návšteve Ukrajiny spolu s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. (Zdroj: SITA/Mykola Lazarenko/Presidential Press Service Pool Photo via )

KYJEV - Je morálnou povinnosťou krajín nezabudnúť na hladomor v 30. rokoch 20. storočia a robiť všetko, aby sa takáto tragédia nikdy nezopakovala. Na prezidentskom fóre pri príležitosti 85. výročia hladomoru na Ukrajine to v sobotu vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

"Musíme jednoznačne odmietnuť každý pokus ospravedlniť tieto smrteľné praktiky, alebo popierať túto udalosť prostredníctvom manipulácie a propagandy," dodal. Podľa Kisku utrpenie ľudí počas tohto hladomoru nedokáže zachytiť žiadna štatistika. "A žiadna doba nie je dostatočne dlhá na to, aby sme zabudli. Zabudli na matky a otcov, synov a dcéry, starých rodičov a milovaných, ktorí zomreli od hladu len pre kruté a úmyselné rozhodnutie stalinistického Sovietskeho zväzu. Rozhodnutie obetovať milióny ľudí chorej túžbe po moci. Sledoval tým jeden cieľ - zlomiť odhodlanie ľudí chrániť spôsob, akým žili, svoje rodiny a pôdu," myslí si slovenská hlava štátu.

Sústrasť Kiska vyjadril aj ďalším národom, ktoré hladomor zasiahol - okrem ukrajinského aj ruský, kazašský, moldavský a bieloruský. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo svojom príhovore zdôraznil, že spôsobenie hladomoru bolo jedným z najväčších zločinov proti ľudskosti. "Nešlo o prírodnú katastrofu ani tragické okolnosti, išlo o plán kremeľského kabinetu, ako oslabiť ukrajinský národ," upozornil. Porošenko tiež na fóre oznámil, že Ukrajina pri tejto príležitosti pošle humanitárnu pomoc rozvojovým krajinám, v ktorých ľudia hladujú. Má isť o Sudán, Konžskú demokratickú republiku a Jemen.

Na fóre sa zúčastnil aj lotyšský prezident Raimonds Vejonis a zástupcovia ďalších krajín - aj z Českej republiky, Moldavska a Poľska. Zahraničné návštevy sa následne presunuli na spomienkovú slávnosť, na ktorej si tisícky Ukrajincov pripomenuli obete hladomoru. Týmto podujatím sa skočila Kiskova pracovná návšteva Ukrajiny.

Viac o téme: PrezidentHladomorUkrajinaAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu