Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarskí opoziční politici hrozia Orbánovi: Nemal udeliť azyl zločincovi

Bývalý macedónsky premiér Gruevski a maďarský premiér Viktor Orbán.
Bývalý macedónsky premiér Gruevski a maďarský premiér Viktor Orbán. (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Budapešť 22. novembra (TASR) - Maďarskí opoziční politici sa predháňajú v tom, kto sa dokáže viac vyhrážať predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi za to, že Maďarsko udelilo utečenecký štatút expremiérovi Macedónska Nikolovi Gruevskému. Uviedol to vo štvrtok provládny spravodajský server Pesti Srácok.

Gruevski, ktorého v máji tohto roku odsúdili v Macedónsku na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz, v utorok na Facebooku potvrdil, že maďarský Úrad pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) posúdil pozitívne jeho žiadosť o štatút politického utečenca.

"Bývalý macedónsky premiér je zločinec, ktorý okradol svoju vlastnú krajinu. Gruevského odsúdil ľud na väzenie. To isté čaká aj Orbána! Gruevskému sa podarilo utiecť, Orbán však nebude mať ani šancu ujsť!" cituje server expremiéra a predsedu Demokratickej koalície (DK) Ferenca Gyurcsánya, ktorý situáciu komentoval na Facebooku. 

"Viktor Orbán, ktorý je najskorumpovanejším premiérom Maďarska, bude raz medzinárodne hľadaným ilegálnym migrantom bez cestovných dokladov v Putinovom Rusku. (Ruský štatút utečenca sme mu už kúpili z verejných financií prostredníctvom projektu rozšírenia atómovej elektrárne Paks)," komentoval András Fekete-Győr, líder mimoparlamentného Hnutia Momentum.

Europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) a šéf delegácie MSZP-DK v Európskom parlamente István Ujhelyi na Twitteri poznamenal, že väzenie nie je príjemným miestom pre nikoho, avšak kriminálnici ako Gruevski a Orbán tam patria. Webová stránka Pesti Srácok poznamenala, že všetky tieto vyhlásenia by vzhľadom na osoby, ktoré sú ich autormi, bolo možné brať len ako zlý vtip - avšak príklady Ukrajiny i Macedónska varujú pred spôsobmi cudzích tajných služieb a diverzantmi, ktorí dokážu zvrhnúť aj demokraticky zvolenú silnú vládu.

Viac o téme: OpozíciaMaďarskoViktor OrbánMacedónskoNikola Gruevski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu