Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kritik Kremľa Browder čelí novým obvineniam: Vraj môže za vraždu Magnitského

William Browder
William Browder (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco)

MOSKVA - Ruskí prokurátori oznámili nové obvinenia proti britskému finančníkovi a známemu kritikovi ruského prezidenta Vladimira Putina Williamovi Browderovi. Podľa nich môže stáť za smrťou jedného zo svojich bývalých zamestnancov v ruskom väzení. Právnik Sergej Magnitskij zomrel v roku 2009 za podozrivých okolností v ruskej vyšetrovacej väzbe po tom, čo odhalil obrovskú korupciu na najvyšších ruských miestach.

Browder, ktorý vlastnil v Rusku významnú investičnú spoločnosť, spustil následne kampaň zameranú na dolapenie páchateľov. Pretlačil takzvaný Magnitského zákon prijatý v roku 2012 v USA, ktorý umožnil uvalenie sankcií na popredných ruských predstaviteľov podozrivých z korupcie a porušovania ľudských práv.

Ruskí prokurátori v pondelok obvinili Browdera zo sformovania kriminálnej skupiny za účelom zneužitia fondov v Rusku. Uviedli tiež, že Magnitskij zomrel pravdepodobne na otravu a majú takú "teóriu", že za ňou stojí práve Browder. Finančník, ktorý sa narodil v USA, má britské občianstvo.

 

 

Viac o téme: RuskoWilliam Browder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu