Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prípad zostáva veľkou záhadou: Prokurátori nezistili, ako Praljak dostal jed do súdnej siene

Slobodan Praljak vypil fľašku jedu počas procesu s ním, po tom, čo mu vymerali trest 20 rokov za vojnové zločiny.
Slobodan Praljak vypil fľašku jedu počas procesu s ním, po tom, čo mu vymerali trest 20 rokov za vojnové zločiny. (Zdroj: ICTY via AP)

HAAG - Neexistuje dôkaz o tom, že bosniansko-chorvátskemu generálovi Slobodanovi Praljakovi obvinenému z vojnových zločinov v jeho zámere spáchať samovraždu jedom priamo v sieni haagskeho Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) niekto pomáhal. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na holandskú prokuratúru.

V záverečnej správe z vyšetrovania Praljakovej smrti prokuratúra uviedla, že nie je možné zistiť, akým spôsobom sa obžalovaný dostal k fľaštičke obsahujúcej kyanid, ktorý vlani v novembri priamo v súdnej sieni pred objektívmi kamier užil. "Nemožno vylúčiť, že Praljak mal ten jed u seba už dlho," uvádza sa v správe prokuratúry.

Polícia a prokuratúra podľa agentúry AP skúmali zábery z kamier, vypočúvali svedkov a prehľadali Praljakovu celu. Dospeli k záveru, že v prípade Praljakovej samovraždy nebol spáchaný trestný čin. V Praljakovej cele sa tiež našiel list na rozlúčku, ktorý adresoval svojej rodine. Napísal v ňom, že "sa už dávno rozhodol skoncovať so životom, ak by bol uznaný za vinného".

Praljaka ICTY ešte v roku 2013 odsúdil na 20-ročné väzenie za zločiny, ktoré mal spáchať na východe rozdeleného mesta Mostar. Keď sudca ICTY 29. novembra v rámci odvolacieho konania so šiestimi bosnianskymi Chorvátmi vynášal v jeho prípade potvrdzujúci verdikt, exgenerál vykríkol, že rozsudok odmieta. Následne sa napil z fľaštičky, ktorá - ako sa neskôr ukázalo -  obsahovala kyanid draselný (cyankáli).

Viac o téme: JedFľaškaProkurátoriChorvátskoHolandskoSlobodan Praljak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu