Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britský doktorand bol na študijnom pobyte v SAE: Vážne obvinenia zo špionáže, Londýn mlčí

Matthew Hedges
Matthew Hedges (Zdroj: Twitter/itvnews)

DUBAJ - Britského vedeckého ašpiranta Matthewa Hedgesa, ktorý bol zadržaný orgánmi Spojených arabských emirátov (SAE) na základe podozrenia zo špionáže, prepustili v pondelok na kauciu. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Spravodajská stanica BBC informovala, že Hedges má zákaz opustiť SAE a 21. novembra sa bude opäť musieť dostaviť pred súd. Hedges, 31-ročný študent doktorandského štúdia na Durhamskej univerzite, bol zadržaný 5. mája na letisku v Dubaji na záver dvojtýždňoveho študijného pobytu, následne bol vzatý do väzby a obvinený zo špionáže.

Úrady SAE tvrdia, že Hedgesov výskum, ktorému sa v SAE venoval v rámci príprav svojej doktorandskej práce o bezpečnostnej politike počas tzv. arabskej jari, bol "krytím" pre zbieranie informácií pre britskú vládu. Vyšetrovatelia zo SAE údajne získali dôkazy z Hedgesových elektronických zariadení a od tajných služieb SAE. Britské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vzhľadom na prebiehajúce právne úkony sa k prípadu Matthewa Hedgesa nebude vyjadrovať. Ubezpečilo však, že kauzu veľmi dôkladne sleduje, je v kontakte s Hedgesovou rodinou i jeho právnikom a v rámci možností im pomáha.

Televízia Sky News prednedávnom odvysielala rozhovor s  Hedgesovou manželkou Danielou Tejadovou, ktorá informovala, že jej manžela držia na samotke, čo označila za nehumánne - okrem iného aj vzhľadom na jeho zdravotný stav. Vyhlásila tiež, že nie je schopná nájsť žiadny dôvod, ktorý by mohol poslúžiť ako dôvod pre stíhanie jej manžela. List s výzvou na Hedgesovo prepustenie podpísalo 123 britských akademikov.

Viac o téme: ŠpionážDubajLondýnSpojené arabské emirátyMatthew Hedges
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu