Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ústavní činitelia oslavovali sté výročie Československa: VIDEO Fico s Blahom išli v tichosti na Kubu

Fico s Blahom u kubánskeho prezidenta.
Fico s Blahom u kubánskeho prezidenta. (Zdroj: YouTube/Canal Caribe)

HAVANA - Počas uplynulého víkendu si Česko a Slovensko pripomínali sté výročie vzniku Československa. Zatiaľ čo v nedeľu v českej metropole vrcholili veľkolepé oslavy, na ktorých vystúpili i naši ústavní činitelia, poslanec a predseda sociálnych demokratov Robert Fico spolu s jeho kolegom Ľubošom Blahom zašli do exotickej Kuby, aby s tamojším prezidentom prehĺbili bilaterálne vzťahy.

Kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel prijal v nedeľu v Havane bývalého predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) spolu s jeho straníckym kolegom Ľubošom Blahom. Kubánska tlačová agentúra uvádza, že cieľom ich politickej diskusie bolo rozvíjanie politických vzťahov a prebiehajúce spoločné hospodárske projekty.

Návšteva prišla v čase, keď v Prahe vrcholili oslavy stého výročia vzniku Československa, na ktorých sa zúčastnili okrem prezidenta ČR Miloša Zemana aj naši najvyšší ústavní činitelia s ministrami obrany oboch krajín.  

Nebolo to však prvýkrát, čo Fico oslavoval v exotickej Kube. Pred 10 rokmi pricestoval na ambasádu, aby oslávil Kubánsku revolúciu, vďaka ktorej sa k štátnej moci dostal komunistický diktátor Fidel Castro. Fico sa však dlho nezdržal. „Prišiel som si dať pohár mojita, podať ruku veľvyslancovi, a potom idem preč,“ povedal novinárom v tom čase Fico.

Veľmi zaujímavé je, že tak ako poslanec Blaha, tak i poslanec Fico sa v nedeľu svojím stretnutím s kubánskym prezidentom nepochválili. Strana Smer-SD si na svojom facebookovom účte pripomínala storočnicu Československa.

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha sa netají svojím obdivom k marxistickému revolucionárovi Che Guevaraovi, ktorý neváhal dať bez súdu zlikvidovať svojich politických protivníkov.

Rovnako tak obdivuje i bratov Castrovcov, ktorí zaútočili na kasárne Moncada v meste Santiago de Cuba.    

Viac o téme: FicoKubaBlaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu