Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dohady o odpočúvaní Trumpovho mobilu: Čína informácie denníka rázne poprela

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

PEKING - Čína kritizovala vo štvrtok obsah článku uverejneného v denníku The New York Times, podľa ktorého čínske úrady odpočúvajú mobilný telefón amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing označila článok podľa agentúry AP za "falošné správy" a Trumpovi odporučila, aby svoj iPhone vymenil za mobilný telefón čínskej výroby. "Po prvé, New York Times by mali vedieť, že takýto článok je len dôkazom, že NYT produkujú falošné správy. A po druhé, navrhujem, aby si (Trump), ak má obavy o bezpečnosť, vymenil svoj iPhone za telefón značky Huawei," povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa. 

Čínska ministerka zahraničných vecí Chua Čchun-jing
Zobraziť galériu (2)
Čínska ministerka zahraničných vecí Chua Čchun-jing  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

NYT v stredu napísal, že Čínski špióni často odpočúvajú amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď používa svoj nezabezpečený mobilný telefón, aby sa porozprával so starými priateľmi. Peking využíva to, čo sa dozvie, v snahe ovplyvniť politiku USA.

Čína podľa zdrojov NYT postupuje v prípade odpočutých hovorov dôkladne a snaží sa z nich zistiť, čo si Trump myslí, koho počúva a ako by ho bolo možné ovplyvniť. Peking sa pritom osobitne zameriava na úsilie zabrániť ďalšiemu vystupňovaniu terajšej obchodnej vojny medzi oboma krajinami.

Viac o téme: OdpočúvanieČínaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu