Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čínsky minister obrany pricestuje budúci týždeň do Washingtonu, potvrdil Mattis

Americký minister obrany Jim Mattis
Americký minister obrany Jim Mattis (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

MANÁMA - Americký minister obrany Jim Mattis informoval v sobotu o plánovanej návšteve čínskeho partnera vo Washingtone, ktorá sa uskutoční v nasledujúcom týždni. Minister Wej Feng-che mal do USA pricestovať už skôr, stretnutie však v dôsledku obchodných sporov medzi Čínou a USA odložili, píše agentúra AP.

Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom v ostatnom roku poznačila vojenská aktivita Číny v Juhočínskom mori či clá zavádzané na dovoz tovarov, ktoré pretláča administratíva prezidenta Donalda Trumpa. Nedávno v Juhočínskom mori do seba takmer narazili torpédoborec amerických námorných síl a čínska bojová loď, pripomenula AP. Šéf Pentagónu Mattis správu o návšteve čínskeho rezortného partnera potvrdil na bezpečnostnej konferencii v Bahrajne.

Podľa Mattisa strategická súťaž nemusí vždy znamenať nepriateľstvo. S krajinami ako Čína a Rusko je odhodlaný spolupracovať, povedal počas konferencie Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie v Manáme. Mattis a Wej Feng-che sa naposledy stretli na bezpečnostnej konferencii v Singapure. Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov by mohlo postupne dôjsť k stabilizácii vojenských vzťahov medzi krajinami.

Viac o téme: ČínaWashingtonSpojené štátyJim MattisWej Feng-che
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu