Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie: VIDEO Dovolenkový raj Slovákov zažil hororový deň

Zemetrasenie v Grécku Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie v Grécku (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY – Americká geologická služba USGS informovala, že zemetrasenie o sile 6,8 stupňa sa v piatok skoro ráno vyskytlo v oblasti Iónskeho mora blízko turistami vyhľadávaného gréckeho ostrova Zakynthos. Už teraz patrí k najsilnejším v novodobej histórii Grécka. Ľudia vraj otrasy cítili až v Aténach, ktoré ležia 280 kilometrov severovýchodne od Zakynthosu.

Zemetrasenie udrelo dnes krátko pred 02:00 hodinou miestneho času (o 01:00 SELČ). Jeho epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 14 kilometrov pod Iónskym morom, cca 33 kilometrov juhozápadne od dediny Muzaki na juhu ostrova, blízko letoviska Laganas.

Škody v prístave Zakynthos.
Zobraziť galériu (4)
Škody v prístave Zakynthos.  (Zdroj: SITA/AP)

Síce podľa slov hasičov otrasy nespôsobili rozsiahle škody, hlavné mesto ostrova Zakynthos zostalo bez elektriny. V ďalšej časti ostrova boli hlásené zosuvy skál.

Škody utrpel i tamojší hlavný prístav. Napriek tomu ale stále funguje, čo potvrdil hovorca úradu civilnej ochrany Spyros Jeorjiu. Zábery z prístavu zachytávajú popraskaný a zvlnený chodník neďaleko zakotvených člnov.

Škody v prístave Zakynthos.
Zobraziť galériu (4)
Škody v prístave Zakynthos.  (Zdroj: SITA/AP)

V meste Pyrgos, ktoré sa nachádza v južnej oblasti polostrova Peloponéz, sa zrútila časť múru kostola. Záchranári tam niekoľkým ľuďom ošetrili menšie zranenia. Otrasy boli cítiť aj v celom západnom Grécku.

Hovorca Jeorjiu zdôraznil, že preventívne bolo vydané aj varovanie pred prívalovými vlnami cunami, hoci ani dve hodiny po zemetrasení sa žiadne neobjavili.

Škody v prístave Zakynthos
Zobraziť galériu (4)
Škody v prístave Zakynthos  (Zdroj: SITA/AP)

Grécko sa nachádza v mimoriadne seizmicky aktívnej oblasti. Ročne tam zaznamenajú tisíce otrasov. Väčšina z nich nenapácha rozsiahle škody, no napríklad zemetrasenie o sile 5,9 stupňa v roku 1999 v Aténach zabilo 143 ľudí.

Na Zakynthose už v minulosti zaznamenali ničivé zemetrasenia a v dôsledku toho tam platia veľmi prísne bezpečnostné normy pre stavby.

Viac o téme: GréckoZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu