Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Nórsku začína najväčšie cvičenie NATO od konca studenej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NATO)

OSLO - Severoatlantická aliancia začala vo štvrtok v Nórsku svoje najrozsiahlejšie vojenské manévre od ukončenia studenej vojny. Na cvičení s názvom Trident Juncture 18 sa zúčastní približne 50.000 vojakov, 10.000 vozidiel, 65 lodí a 250 lietadiel z celkovo 31 krajín, informovala agentúra DPA.

Manévre sú zamerané na obranu akejkoľvek členskej krajiny NATO v prípade agresie. Cvičenie sa bude konať do 7. novembra v strednom a východnom Nórsku, ako aj v okolitých oblastiach severného Atlantiku a Baltského mora vrátane Islandu a vzdušného priestoru Fínska a Švédska, ktoré sú iba partnerskými krajinami NATO.

Hlavným veliteľom manévrov je admirál James Foggo, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke Aliancie. Hoci sa v súvislosti s manévrami oficiálne nehovorí o žiadnom "potenciálnom protivníkovi", všeobecne sa za hrozbu považuje Rusko, ktoré v uplynulých rokoch posilňuje svoje vojenské kapacity nielen v arktickej oblasti. Rusko zdieľa s Nórskom 198 kilometrov dlhé štátne hranice na nórskom ďalekom severe, ako aj 23-kilometrové námorné hranice vo Varangerfjorde.

"V uplynulých rokoch sa bezpečnostné prostredie Európy značne zhoršilo. Manévre Trident Juncture 18 vyšlú jasný signál členským štátom i všetkým potenciálnym agresorom. Aliancia nemá záujem o konfrontáciu, avšak je pripravená brániť každú členskú krajinu," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Na cvičení sa zúčastní aj slovenská armáda. Minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš v rozhovore pre TASR 4. októbra potvrdil, že Bezpečnostná rada Slovenskej republiky i slovenská vláda schválili mandát na vyslanie slovenských vojakov na manévre v arktickej časti Nórska v počte do 15 osôb.

Viac o téme: CvičenieNATONórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu