Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americký generál vo výslužbe varuje: O 15 rokov budeme zrejme vo vojne s Čínou

Ben Hodges
Ben Hodges (Zdroj: SITA/AP Photo/Vanessa Gera)

VARŠAVA - Bývalý veliteľ americkej armády v Európe Ben Hodges varoval, že USA budú s veľkou pravdepodobnosťou o 15 rokov vo vojne s Čínou.

Generálporučík vo výslužbe Hodges v stredu vyhlásil, že európski spojenci sa v období znovuožívania Ruska budú musieť viac starať o vlastnú obranu, pretože Amerika bude musieť zameriavať pozornosť na obranu svojich záujmov v Pacifiku.

"Spojené štáty potrebujú veľmi silný európsky pilier. Myslím si, že o 15 rokov - nie je to neodvratné, ale je to veľmi silne pravdepodobné - budeme vo vojne s Čínou," povedal Hodges v preplnenej sále na Varšavskom bezpečnostnom fóre, dvojdňovom zhromaždení lídrov a vojenských aj politických odborníkov zo strednej Európy. "Spojené štáty nemajú kapacitu urobiť všetko, čo treba v Európe a Pacifiku urobiť, aby sa zvládla čínska hrozba," doplnil Hodges, ktorého citovala agentúra AP.

Hodges bol veliteľom ozbrojených síl USA v Európe od roku 2014 do vlaňajška. V súčasnosti pôsobí ako expert na stratégiu v Centre pre analýzu európskej politiky (CEPA), výskumnom ústave so sídlom vo Washingtone.

Napriek presúvajúcim sa prioritám je oddanosť Spojených štátov voči NATO naďalej "neotrasiteľná", vyhlásil Hodges. Ako dodal, je si istý, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa vníma bezpečnosť Európy ako kľúčový záujem Spojených štátov, i keď prezident Trump niekedy spochybňuje užitočnosť západnej vojenskej aliancie.

"Takže aj naďalej budete svedkami toho, že sa budeme angažovať tu v Európe, organizovať výcviky, uplatňovať prax rotujúcich ozbrojených síl, ako aj nastálo umiestnených síl pre prípad, že o desať či 15 rokov budeme musieť bojovať v Pacifiku," vysvetlil Hodges.

Generálporučík vo výslužbe povedal pre tlačovú agentúru Associated Press (AP), že nedávny incident, keď v Juhočínskom mori do seba takmer narazili torpédoborec amerických námorných síl a čínska bojová loď, bol len jedným z ďalších náznakov poukazujúcich na "zvýšené napätie vo vzťahoch a stupňovanie súperenia vo všetkých možných oblastiach".

Čína si robí nárok na 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, ktoré je potenciálnym ložiskom bohatých zásob energetických surovín. Na toto územie si však nárokujú aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam. Hodges ďalej vo Varšave vysvetľoval, že Čína navyše "neustále kradne technológie" a čoraz viac ovláda infraštruktúru, a to vďaka financovaniu projektov v Afrike aj Európe. Hodges upozornil, že Čína vlastní v Európe vyše desať percent prístavov.

Viac o téme: VojnaUSAČínaBen Hodges
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu