Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľsko a Pobaltské krajiny hosťujú obrovskú akciu: Cvičenie NATO Anakonda sa dnes začalo

Vojenské cvičenie NATO Anakonda. Zobraziť galériu (3)
Vojenské cvičenie NATO Anakonda. (Zdroj: Twitter.com/Sputnik)

VARŠAVA - Za účasti celkove 17.500 vojakov z desiatich členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) sa v stredu začalo vojenské cvičenie pod krycím názvom Anakonda 2018, ktorého dejiskom sú cvičné priestory v Poľsku a troch pobaltských republikách - Estónsku, Litve a Lotyšsku. Manévre potrvajú do 16. novembra.

Ako vyplýva z informácií, ktoré zverejnila v stredu verejnoprávna Poľská televízia (TVP) s odvolaním sa na rezort obrany vo Varšave, ide o najväčšie tohtoročné manévre na území Poľska, kde sa do operačnej časti manévrov zapojí 12.500 príslušníkov ozbrojených síl, ďalších 5000 bude obranu regiónu nacvičovať v Pobaltsku. Súčasným manévrom predchádzala v októbri ich teoretická časť a nadviaže na ňu štábna v dňoch 26. novembra až 6. decembra.

Vojenské cvičenie NATO Anakonda.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com/Radyjo Racyja)

Toto vojenské cvičenie sa koná s dvojročnou periodicitou od roku 2006. V tomto roku sa sústredí na spoluprácu jednotlivých vojenských útvarov. Ako je známe, NATO presunulo do štvorice spomínaných štátov svoje armádne kontingenty, aby tak posilnilo východné krídlo Aliancie a súčasne rozptýlilo, respektíve zmiernilo v Poľsku i v Pobaltsku pretrvávajúce obavy o bezpečnosť. Poľská vláda navrhla Washingtonu, aby Spojené štáty zriadili v krajine stálu vojenskú základňu s názvom Fort Trump. USA zatiaľ reakciu na túto iniciatívu nezverejnili.

Vojenské cvičenie NATO Anakonda.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com/Радыё Свабода)

Viac o téme: CvičenieNATOLotyšskoLitvaEstónskoAnakonda. Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu