Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Talianska polícia zadržala vplyvného člena mafiánskej skupiny 'Ndrangheta

Talianska polícia počas akcie Zobraziť galériu (2)
Talianska polícia počas akcie (Zdroj: YouTube/Newz.it)

RÍM - Talianska polícia zatkla jedného z vysokopostavených členov vedenia zločineckej organizácie 'Ndrangheta. Filippa Morganteho (48), ktorý 12 mesiacov unikal pred nástupom do výkonu trestu, zadržali v Ríme. Pri zatýkaná nekládol žiaden odpor, informoval v nedeľu na svojom webe denník La Repubblica.

Podľa polície si Morgante - člen klanu Gallico - má odpykať 18 rokov väzenia za členstvo v mafiánskom zoskupení, za obchodovanie s drogami, nezákonné vlastnenie zbrane a zastrašovanie. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v reakcii na dolapenie Morganteho uviedol, že takí zločinci by mali "hniť vo väzení".

 'Ndrangheta je talianska zločinecká organizácia, ktorej hlavným pôsobiskom je región Kalábria na juhu Talianska. Pokiaľ ide o vplyv,  'Ndrangheta je silnejšia ako sicílska Cosa Nostra a považuje sa za najsilnejšie zločinecké zoskupenie na svete. 

Filippo Morgante.
Zobraziť galériu (2)
Filippo Morgante.  (Zdroj: Reprofoto: cn24tv.it)

Na rozdiel od organizácie Cosa Nostra, ktorá tradične angažuje len mužov, 'Ndrangheta zapája do svojich aktivít aj ženy, ktoré pracujú ako spojky, strážia kradnutý tovar, podieľajú sa na vydieraní a úžere.

Podľa DPA je prítomná v Európe, Severnej Amerike i Austrálii a je považovaná za najaktívnejšiu organizovanú zločineckú skupinu v Nemecku. V Nemecku, Francúzsku, Belgicku a Rusku 'Ndrangheta predovšetkým skupuje nehnuteľnosti. V Holandsku a Španielsku obchoduje s kokaínom, rovnako ako v Spojených štátoch, Bolívii, Brazílii a Kolumbii. V Kanade ide popri drogách aj o obchod so zbraňami. V Južnej Afrike sa zaoberá obchodovaním s diamantmi.

Na Slovensku sa  'Ndrangheta spájala aj s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: Taliansko'Ndranghetam Filipp Morgante
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu