Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Cieľová stanica Merkúr: Z kozmodrómu Kourou odštartovala európsko-japonská misia

Z kozmodrómu Kourou odštartovala k Merkúru európsko-japonská misia Zobraziť galériu (2)
Z kozmodrómu Kourou odštartovala k Merkúru európsko-japonská misia (Zdroj: SITA/JM Guillon/2018 ESA-CNES-Arianespace via AP)

KOUROU - Nosná raketa Ariane 5 so sondami, ktoré majú slúžiť na prieskum planéty Merkúr, odštartovala v sobotu z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Začala sa tým spoločná prieskumná misia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Japonskej agentúry pre výskum vesmíru (JAXA) pod názvom BepiColombo.

Teleso s dvoma sondami sa úspešne oddelilo od rakety a bolo nasmerované na obežnú dráhu Zeme. Odtiaľ bude pokračovať v ceste k Merkúru, ktorá potrvá nasledujúcich sedem rokov, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie oboch spomínaných inštitúcií. Misia k Merkúru - planéte obiehajúcej najbližšie k Slnku - je náročná aj vzhľadom na eliptickú dráhu, po akej sa zariadenie dostane na miesto určenia.

Z kozmodrómu Kourou odštartovala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/JM Guillon/2018 ESA-CNES-Arianespace via AP)

Súčasťou tejto cesty sú dva prelety okolo Venuše a šesť okolo samotného Merkúru. Prílet k Merkúru sa očakáva koncom roka 2025. Jednotlivé sondy majú po vypustení nezávisle preskúmať povrch a magnetické pole planéty.

Viac o téme: JaponskoEurópaKourouMerkúrVesmírna misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu