Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel spoluzakladateľ (†65) Microsoftu: Podľa Billa Gatesa sa mu podarilo zmeniť svet

Paul Allen Zobraziť galériu (3)
Paul Allen (Zdroj: ASR/AP/Elaine Thompson)

SEATTLE - Americký podnikateľ a filantrop, ktorý v roku 1975 založil s Billom Gatesom spoločnosť Microsoft, zomrel v pondelok v Seattli na rakovinu vo veku 65 rokov. V mene jeho rodiny to oznámila spoločnosť Vulcan, informovala agentúra AP. Jeho spoločník z počiatkov softvérovej éry ku skonu priateľa napísal, že bez Allena by neexistoval svet osobných počítačov.

Desivá PREDPOVEĎ Billa Gatesa na ďalšie roky: Zhrození zostali hlavne Američania

"Zatiaľ čo väčšina ľudí poznala Paula Allena ako technika a filantropa, pre nás bol milovaným bratom, strýkom a výnimočným priateľom," uviedla Allenova sestra Jody vo vyhlásení citovanom televíziou CNBC.

Začiatkom októbra Allen povedal, že rakovina, z ktorej sa liečil v roku 2009 - non-Hodgkinov lymfóm, vznikajúci v bunkách imunitného systému, sa vrátila. Hoci muž, ktorý sa nikdy neoženil a nemal deti, plánoval, že podstúpi agresívnu liečbu, tentoraz už na chorobu nestačil.

"Ako spoluzakladateľ Microsoftu svojím vlastným tichým a vytrvalým spôsobom vytváral magické veci, skúsenosti a inštitúcie, čím zmenil svet," uviedol vo vyhlásení súčasný šéf Microsoftu Satya Nadella.

Paul Allen (vpravo)
Zobraziť galériu (3)
Paul Allen (vpravo)  (Zdroj: ASR/AP/Elaine Thompson)

Allen a Gates založili firmu Microsoft 4. apríla 1975. Jej veľká chvíľa nastala v roku 1980, keď sa spoločnosť IBM rozhodla venovať sa segmentu osobných počítačov a požiadala Microsoft, aby pre ňu vyvinul operačný systém. Toto rozhodnutie urobilo z Allena a Gatesa miliardárov. Časopis Forbes odhadol v roku 2018 hodnotu Allenovho majetku na 20,3 miliardy dolárov.

Obaja sa neskôr začali venovať filantropii. V priebehu niekoľkých desaťročí venoval Allen viac ako dve miliardy dolárov na rôzne účely ako sú ochrana oceánov či vedecký výskum. Usiloval sa aj o prienik do kozmu a stál pri vzniku SpaceShipOne, prvého súkromného pilotovaného lietadla, ktoré sa dostalo v roku 2004 do výšky 100 kilometrov nad povrch Zeme považovaných za hranicu vesmíru.

Paul Allen v roku 2000.
Zobraziť galériu (3)
Paul Allen v roku 2000.  (Zdroj: TASR/AP)

"Paul nebol spokojný so založením jednej spoločnosti. Zacielili svoj intelekt a súcit do druhého projektu zameraného na zlepšovanie životov ľudí a posilňovanie spoločenstva v Seattli a po celom svete," napísal Gates, ktorý označil Allena za jedného zo svojich "najstarších a najlepších priateľov".

Allen bol aj nadšeným športovým fanúšikom a vlastnil basketbalový tím Portland Trail Blazers, resp. profesionálny tím amerického futbalu Seattle Seahawks.

Viac o téme: MicrosoftPaul Allen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu