Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký prezident sa v Grécku ospravedlnil za zločiny nacistickej okupácie

Frank-Walter Steinmeier Zobraziť galériu (2)
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa vo štvrtok v Grécku ospravedlnil za "hrôzy", ktorých sa nacisti dopustili počas okupácie tejto balkánskej krajiny v čase druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Nemecký prezident pricestoval na návštevu Grécka v stredu. Vo štvrtok navštívil koncentračný tábor Chaidari na predmestí Atén, ktorý prevádzkovali nemeckí nacisti počas okupácie Grécka z rokov 1941-1945. Neskôr sa Steinmeier stretol s vrcholnými politickými predstaviteľmi Grécka. Nemecko podľa jeho slov stále nesie za zločiny z čias vojny morálnu a politickú vinu.

Nemecký prezident sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Grécko sa v súčasnosti pripravuje obnoviť požiadavku na splatenie reparácií za obdobie nacistickej okupácie. Námestník gréckeho ministra financií Dimitris Mardas koncom septembra vyslovil názor, že Nemecko dlhuje Grécku 278,7 miliardy eur. Nemecko tvrdí, že všetky súvisiace pohľadávky už uhradilo. Grécka vláda v septembri potvrdila, že obnoví požiadavku na vyplatenie vojnových reparácii a že sa do konca roka bude snažiť získať príslušný súhlas od parlamentu v Aténach.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaNemeckoGréckoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu