Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko reaguje na nevydarený štart rakety: Dočasne pozastaví všetky pilotované vesmírne lety

Raketa Sojuz FG
Raketa Sojuz FG (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Po nevydarenom štarte rakety Sojuz budú dočasne pozastavené všetky ruské pilotované lety do vesmíru. Uviedol to vo štvrtok podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov, ktorý súčasne ubezpečil, že Rusko poskytne Spojeným štátom všetky relevantné informácie z vyšetrovania príčin mimoriadnej situácie.

V posádke ruskej rakety bol totiž okrem Rusa Alexeja Ovčinina aj americký astronaut Nick Hague. Ruská agentúra Roskomos medzičasom oznámila, že kontrole podrobí všetky nosné rakety typu Sojuz-FG, na akej došlo vo štvrtok k neštandardnej situácii.

Zdroje z kazašského kozmodrómu Bajkonur, odkiaľ vo štvrtok raketa Sojuz MS-10 s dvojčlennou posádkou štartovala, informovali, že posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ku ktorej Sojuz smeroval, má dostatok potravín i vody.

Zdroje z Bajkonuru však podľa agentúry RIA Novosti pripustili, že ďalšia raketa so zásobami pre ISS môže odštartovať už v polovici novembra - skôr ako sa pôvodne plánovalo. Tento predčasný štart sa však uskutoční až po zistení príčin štvrtkového neúspešného štartu, uviedli zdroje.

Viac o téme: RaketaRuskoSojuzJurij Borisov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu