Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké odhalenie v kauze Skripaľ: Dvojitého agenta sledovali obvinení Rusi aj v Česku

Alexander Petrov (alias Alexander Miškin) a Ruslan Boširov (alias Anatolij Čepiga) Zobraziť galériu (5)
Alexander Petrov (alias Alexander Miškin) a Ruslan Boširov (alias Anatolij Čepiga) (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

PRAHA - Dvaja Rusi, ktorých Británia viní z otravy bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéry Julie, boli v októbri 2014 pod falošnou identitou v Česku. Českému rozhlasu Rádiožurnálu to povedal zdroj zo spravodajských služieb. Podľa neho mal v tom istom čase prísť do ČR aj sám Skripaľ, aby sa tu stretol s českými dôstojníkmi, ktorým pomáhal aj s odhaľovaním údajných ruských špiónov.

Celý svet sa im smeje! Toto sú klamstvá a výmysly ruských agentov v exkluzívnom rozhovore

"Vyzerá to, že Rusi mali komando a Skripaľa sledovali dlho pred pokusom o vraždu," povedal Rádiožurnálu zdroj.

Jedným z podozrivých mužov je Alexander Miškin, o ktorom medzinárodná investigatívna skupina Bellingcat napísala, že ide o lekára v službách ruskej vojenskej rozviedky GRU. Doteraz bol známy ako Alexander Petrov. Pod týmto menom pricestoval do Českej republiky v polovici októbra roku 2014, od 13. do 16. októbra bol ubytovaný v jednom z ostravských hotelov, potom sa presunul do Prahy, uviedol Radiožurnál.

Alexandr Jevgenjevič Miškin alias
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Bellingcat via AP)

Druhý, vystupujúci pod menom Ruslan Boširov, sa v skutočnosti podľa britských médií volá Anatolij Čepiga a je plukovníkom rozviedky GRU. Podľa Rádiožurnálu navštívil Prahu 11. októbra.

Dokumenty Alexandra Jevgenjeviča Miškina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Bellingcat via AP)

Sergej Skripaľ prišiel do Českej republiky v druhej polovici októbra 2014, podľa zdroja teda onedlho po tom, čo do krajiny vstúpili aj muži, ktorí podľa britských vyšetrovateľov o necelé štyri roky neskôr usilovali v Salisbury ako o život Skripaľa, tak jeho dcéry Julie.

Veľké odhalenie v kauze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

Oficiálne nechce nikto vec komentovať. "BIS informácie tohto typu zásadne nekomentuje," povedal hovorca českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Ladislav Šticha. "Náš útvar nebude poskytovať žiadne informácie," reagoval na otázku Rádiožurnálu hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ruská ambasáda sa k návšteve agentov vojenskej tajnej služby GRU v Česku odmietla vyjadriť.

Veľké odhalenie v kauze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na oboch údajných páchateľov marcového incidentu v Salisbury bol už skôr vydaný európsky zatykač. Britská prokuratúra verí, že má dostatok dôkazov pre ich odsúdenie za prípravu vraždy Skripaľa a pokus o vraždu jeho dcéry Julie. Tiež mužov podozrieva zo zabitia Dawn Sturgessovej, ktorá s novičokom náhodou prišla do kontaktu v júli. Rusko akýkoľvek podiel na udalostiach odmieta.

Miškinova babka zmizla

Stará matka predpokladaného agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorý je podozrivý z účasti na pokuse o otrávenie bývalého agenta GRU Sergeja Skripaľa, zmizla zo svojej dediny tri dni po zverejnení správy, že investigatívne tímy Bellingcat a The Insider čoskoro zverejnia pravé meno jej vnuka - Alexandra Miškina. Informovala o tom v stredu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Britský denník The Daily Telegraph napísal, že Nina Miškinová svojho času známym s hrdosťou ukazovala fotografiu svojho vnuka, ako si po prevzatí vyznamenania Hrdina Ruska podáva ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Toto vyznamenanie mu bolo udelené v roku 2014, a to "buď za Krym, alebo za (operáciu súvisiacu s útekom ukrajinského prezidenta Viktora) Janukovyča", uviedli pre novinárov z tímov Bellingcat a The Insider obyvatelia obce Lojga v Archangeľskom kraji, kde Miškin vyrastal.

Spomínaní novinári zistili, že Miškin koncom 90. rokov začal študovať na Kirovovej vojenskej lekárskej akadémii (VMedA) v Petrohrade na fakulte, ktorá pripravuje lekárov pre vojenské námorníctvo. Na fotografiách ho spoznalo viacero absolventov školy, aj keď nie jeho spolužiaci z ročníka. Viaceré zdroje pre Bellingcat a The Insider uviedli, že Miškinovi spolužiaci mali pred asi dvoma týždňami "telefonát a dostali príkaz mlčať".

Bellingcatu sa tiež podarilo zistiť, že do septembra 2014 mali Miškin i druhý identifikovaný podozrivý v kauze Skripaľ - Anatolij Čepiga - ako miesto trvalého pobytu nahlásenú Choroševskú ulicu 76, kde sídli hlavný štáb GRU. Následne obaja dostali v Moskve byty. Médiá predpokladajú, že išlo o odmenu za "vojenské hrdinstvo".

O Miškinovi je podľa Bellingcatu známe ešte to, že v rokoch 2010-13 bol niekoľkokrát na Ukrajine a v Podnestersku. Posledná jeho návšteva tam bola kuriózna, pretože cez hranicu s Podnesterskom prešiel o 16.12 h a o šesť minút sa vracal späť. Ďalší deň odletel z Kyjeva do Moskvy.

Viac o téme: RusiSkripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu