Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Muničným skladom ukrajinského ministerstva obrany otriasol výbuch: Evakuácia tisícok ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Yermochenko)

KYJEV - Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl považuje diverziu za najpravdepodobnejšiu príčinu požiaru muničného skladu, ku ktorému došlo v utorok v skorých ranných hodinách v obci Ičňa v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny. Vyplýva to z informácií tamojších elektronických a internetových médií.

Oblasť, z ktorej evakuovali podľa aktualizovaných informácií najmenej 12.000 ľudí, ale dočasne treba presťahovať do bezpečia okolo 20.000 občanov, dočasne uzatvorili pre železničnú a automobilovú dopravu a v okruhu 20 km od dejiska požiaru vyhlásili bezletovú zónu. Obmedzujúce opatrenia platia na území celej Černihivskej oblasti vrátane pohraničia s Bieloruskom a Ruskou federáciou.

Komplex muničného skladu, v ktorom bolo umiestnených takmer 88.000 ton rôznorodej munície vrátane rakiet, ako aj príslušné hospodárske objekty sa rozprestierajú na celkovej ploche 682 hektárov. V obci Ičňa vypukla údajne panika po tom, čo tam dopadla munícia, došlo k zrúteniu a požiaru budov. Obec medzičasom opustili všetci obyvatelia.

Okolo 60 ľudí vyhľadalo lekársku pomoc so symptómami priotrávenia sa dymom. Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal mimoriadne rokovanie predstaviteľov silových rezortov a nariadil vláde, aby poskytla všestrannú pomoc evakuovaným. Premiér Volodymyr Hrojsman odcestoval do dejiska nešťastia.

Orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú prípade pre podozrenie z nedbalostného trestného činu služobnej osoby, ktorý spôsobil vážne následky. Druhý muž ukrajinského generálneho štábu Rodion Tymošenko na tlačovej konferencii v Kyjeve informoval, že k výbuchom došlo na štyroch rôznych miestach muničného skladu a následne vypukol požiar.

Možnosť sabotáže nevylučuje ani Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), preto do dejiska udalosti odcestovalo nielen jej vedenie, ale aj členovia vyšetrovacieho tímu. Ukrajinský minister pre infraštruktúru Volodymyr Omeľan podľa tlačovej agentúry MTI obvinil z tohto incidentu Moskvu. V posledných rokoch došlo na Ukrajine k niekoľkým rozsiahlym požiarom v muničných a zbrojných skladoch.

Vlani v marci vyhoreli muničné sklady v okolí Charkova, kde jedna osoba prišla o život, päť ďalších utrpelo zranenia a 70 percent tam skladovanej munície sa zničilo. Udalosť si vynútila evakuáciu asi 20.000 ľudí. Generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko vtedy vyhlásil, že vyšetrovanie potvrdilo sabotážne pozadie udalosti.

O niekoľko mesiacov neskôr, v septembri 2017, došlo k obrovskej explózii a následnému požiaru vo vojenskom sklade vo Vinnyckej oblasti, 270 kilometrov západne od Kyjeva. Dvaja ľudia sa zranili, tretina skladovanej munície vrátane rakiet sa zničila. Úrady vtedy museli z oblasti evakuovať 24.000 ľudí.      

Viac o téme: VýbuchMuničný skladUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu