Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pochod nacionalistov v Kyjeve sa zvrhol: Demonštranti vtrhli do sídla proruskej strany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Vandali počas nedeľňajšieho pochodu nacionalistov a radikálov v Kyjeve vtrhli do sídla proruskej politickej strany, informovala tlačová agentúra DPA.

Videozábery zachytávajú demonštrantov, ako vnikajú do sídla Sociálnodemokratickej strany Ukrajiny-zjednotenej (SDPU-o). V budove boli podľa informácií polície rozbité okná, zničený nábytok a steny postriekané sprejom. Strana SDPU-o je úzko prepojená s ukrajinským politikom a veľkopodnikateľom Viktorom Medvedčukom, ktorý je známy svojím blízkym vzťahom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Medvedčuk nesúhlasí so snahou Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie. Bol aj jedným z hlavných vyjednávačov v úsilí o prepustenie väzňov, ktorých zajali počas prebiehajúceho konfliktu na východe Ukrajiny. Pochodom si nacionalisti a pravicoví radikáli pripomenuli 76. výročie založenia Ukrajinskej povstaleckej armády, ktorá počas druhej svetovej vojny bojovala tak proti Červenej armáde, ako aj proti Wehrmachtu. Pochod sa koná v Kyjeve od roku 2014. Od roku 2015 je tento deň (14. október) na Ukrajine štátnym sviatkom, oslavovaným ako Deň obrancu Ukrajiny.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaPochodUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu