Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ varovala Nemcov: Východnej Európe hrozí, že sa stane smetiskom starých dieselových áut

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BERLÍN - Európska komisia sa domnieva, že nemecké automobilky sa budú snažiť vyvážať staré osobné vozidlá s dieselovým motorom, ktoré v rámci nových opatrení odkúpia od motoristov, do krajín východnej Európy. V nedeľu to uviedla eurokomisárka Elžbieta Bienkowská, ktorá je zodpovedná za vnútorný trh, priemysel a podnikanie.

Máte staršie dieselové auto? Neuveríte, čo sa stane, keď ho necháte bežať na voľnobeh

Špičky nemeckej vládnej koalície sa minulý týždeň zhodli na súbore opatrení, ktorý by mal zabrániť  vjazdu dieselových vozidiel do nemeckých miest. Vláda automobilky požiadala, aby majiteľom starších automobilov ponúkli stimuly vo forme odkúpenia starého auta na protiúčet pri nákupe nového, alebo modernizáciu motorového a výfukového systému.

Firmy sľúbili, že ponuka odkúpenia na protiúčet začne platiť okamžite. Nie všetky sa však zaviazali k nákladným úpravám. Vláda chce, aby všetky náklady na úpravu motorov hradili výrobcovia. Minister dopravy Andreas Scheuer povedal, že bola dosiahnutá politická dohoda a o podrobnostiach jej zavedenia vrátane finančných podmienok sa stále jedná.

EÚ varovala Nemcov: Východnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Automobilky preferujú odkupy starších vozidiel výmenou za kúpu ekologickejších modelov, čo by viedlo k nárastu predaja, hoci za zníženej ceny.

"Vývoz by znamenal presun problémov s kvalitou ovzdušia zo západu na východ," vyhlásila Bienkowská v rozhovore pre denník Tagesspiegel. Napríklad Bulharsko podľa ekologickej skupiny Transport & Environment vlani doviezlo zo štátov EÚ vyše 100-tisíc ojazdených automobilov, z toho viac ako tretina mala najviac znečisťujúce motory. "Malo by byť jasne určené, čo sa stane s opotrebovanými vozidlami," povedala eurokomisárka a dodala, že ide o európsky, a nie národný problém.

Viac o téme: DieselAutoNemeckoVýchodná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu