Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cenu Václava Havla získal Ojub Titijev: Bojoval za ľudské práva v Čečensku

Ojub Titijev
Ojub Titijev (Zdroj: SITA/AP Photo/Muss Sadulayev)

BRUSEL - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v pondelok, na úvod jesenného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, udelilo cenu Václava Havla za ľudské práva. V poradí už šieste ocenenie tohto druhu získal väznený ruský obhajca ľudských práv Ojub Titijev.

Cena Václava Havla sa udeľuje od roku 2013 za mimoriadny prínos jednotlivcov alebo mimovládnych organizácií v oblasti ochrany ľudských práv. Udeľuje ju Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v spolupráci s knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charta 77 a pozostáva zo sumy 60.000 eur, trofeje a diplomu.

Známy obhajca ľudských práv Ojub Titijev, ktorý je šéfom kancelárie organizácie Memorial v Groznom, je za mrežami od januára 2018. Krátko po jeho zatknutí bola jeho rodina vystavená nátlaku a musela opustiť Čečensko. Titijev prevzal uvedenú funkciu po predošlej šéfke, zavraždenej Nataľji Estemirovovej, a verejnosť oboznámil so sériou správ o zneužívaní ľudských práv v tomto regióne zo strany miestnych orgánov.

Cenu v Štrasburgu - namiesto väzneného Titijeva - prevzal predseda Výboru pre ľudské práva organizácie Memorial Alexandr Čerkasov. "Uvedomujeme si ťažkosti, ktorým čelí Titijev a jeho kolegovia. Táto cena je uznaním práce, ktorú on a Memorial robia," uviedla predsedníčka PZ RE Liliane Maury Pasquierová. 

V užšej nominácii na cenu Václava Havla boli aj mladá kubánska aktivista za ľudské práva María Payáová Acevedová a prominentný obhajca demokracie a ľudských práv v Bahrajne Nabíl Radžab. Obaja počas slávnostnej ceremónie v Paláci Európy v Štrasburgu získali diplomy ako uznanie za ich ľudskoprávne aktivity.

Prvá cena Václava Havla za ľudské práva bola v roku 2013 udelená Alesovi Biaľackému (Bielorusko), po ktorom nasledovali Anar Mammadli (Azerbajdžan) v roku 2014, Ľudmila Alexejevová (Ruská federácia) v roku 2015, Nadácia Murad (Irak) v roku 2016 a Murat Arslan (Turecko) v roku 2017.
 

Viac o téme: Rada EurópyOjub TitijevCena Václava Havla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu