Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Američan podáva žalobu na Vatikán: Chce získať mená pedofilných kňazov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: beliefnet.com)

LOS ANGELES - Muž z amerického štátu Kalifornia podal na federálnom súde v USA žalobu na Vatikán, od ktorého súdnou cestou žiada, aby zverejnil mená kňazov podozrivých z pedofílie, ako aj duchovných uznaných za vinných za tento čin.

Žalobcom je 51-ročný Manuel Vega, ktorý sa ako mladistvý stal obeťou znásilnenia kňazom. Vega vo štvrtok na tlačovej konferencii vyhlásil, že mu "ide iba o pravdu, o nič iné". Uviedol, že sa nesnaží získať odškodné, napísala agentúra AP.

Vega a spolu s ním ďalších okolo 500 obetí obťažovania a pohlavného zneužívania duchovnými uzavrel v roku 2007 s arcibiskupstvom v Los Angeles dohodu o vyplatení 660 miliónov dolárov výmenou za stiahnutie žalôb na kňazov. Podľa Vegu však táto dohoda Vatikán nezbavuje zodpovednosti za konanie duchovných.

Vega vo svojej žalobe obviňuje Vatikán, že kňaza Fidencia Silvu-Floresa poveril službou v kostole Panny Márie Guadalupskej v juhokalifornskom pobrežnom meste Oxnard, pričom však zrejme vedel, že tento človek predstavuje pre deti nebezpečenstvo. V žalobe sa uvádza, že Silva-Flores Vegu sexuálne zneužíval v rokoch 1979-84. 

V roku 2013 losangeleská arcidiecéza zverejnila materiály o viac ako 120 kňazoch, ktorých sa kauza obťažovania a zneužívania mladistvých týkala. Medzi nimi bol aj Fidencio Silva-Flores, ktorého usvedčilo najmenej 28 maloletých, uviedol Vegov právnik Jeff Anderson. 

Právnik však dodal, že po vznesení prvých obvinení Silva-Flores požiadal o možnosť vrátiť sa do Mexika, odkiaľ pochádza. Cirkevné úrady mu vyhoveli. Momentálne nie je známe, kde sa tento muž nachádza a čomu sa venuje.

Jeff Anderson spresnil, že jeho mandant chce svojou žalobou donútiť Vatikán, aby zverejnil totožnosť všetkých kňazov obvinených zo sexuálnych deliktov spáchaných na deťoch bez ohľadu na krajinu, kde sa nachádzajú. Od Svätej stolice chce tiež získať zoznam mien všetkých biskupov, kardinálov či iných hodnostárov, ktorí prispeli k zatajovaniu sexuálnych škandálov v cirkvi.
 

Viac o téme: PedofíliaKňaziVatikánManuel Vega
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu