Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvipreliatie na svadbe: Talibanci sa ukryli medzi hostí, pri prestrelke zahynuli tri ženy a dieťa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Tri ženy a dieťa zahynuli v piatok pri incidente v provincii Kandahár ležiacej na juhu Afganistanu. Zranenia utrpelo sedem ďalších žien a dieťa, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na miestne úrady.

Hovorca provinčnej polície uviedol, že za obete nesú zodpovednosť militanti z hnutia Taliban, ktorí boli najprv terčom leteckého útoku. "Zahraničné sily sa zamerali na dve vozidlá Talibanu v okrese Chúgjání, militanti ale utiekli a pokúsili sa skryť na svadobnej hostine. Tam vypukla prestrelka medzi nimi a bezpečnostnými silami," povedal hovorca.

Veliteľstvo misie Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane, ktorú vedie Severoatlantická aliancia, sa k incidentu bezprostredne nevyjadrilo. Taliban vyhlásil, že civilisti zahynuli pri leteckom útoku.

Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) v septembri vyjadrila vážne obavy z nárastu počtu civilných obetí pri leteckých útokoch. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka bolo zdokumentovaných 149 mŕtvych a 204 zranených v dôsledku leteckých útokov, čo je 52-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2017. UNAMA prisúdila 52 percent všetkých civilných obetí afganským vzdušným silám, 45 percent medzinárodným silám a zvyšok neidentifikovaným provládnym silám.
 

Viac o téme: SvadbaPrestrelkaTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu