Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Diplomatická rana pre OSN: Jej agentúru chcú preč z Jeruzalema, podnecuje násilie

Protesty v Pásme Gazy.
Protesty v Pásme Gazy. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Jeruzalemský starosta Nir Barkat plánuje vykázať z mesta Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Táto inštitúcia totiž podľa neho funguje na území Izraela nelegálne a pomáha podnecovať protižidovské nálady, informovala agentúra AP.

Podľa štvrtkového vyjadrenia primátora Barkata by školy, kliniky a športové centrá, ktoré v Jeruzaleme prevádzkuje UNRWA, mali prejsť pod správu izraelských úradov. 

Školy UNRWA, poskytujúce vzdelanie približne 1800 študentom, majú byť podľa jeruzalemského magistrátu uzavreté po ukončení aktuálneho školského roka. Barkat v tejto súvislosti ocenil nedávne rozhodnutie Spojených štátov zastaviť financovanie tohto orgánu OSN. 

"Toto americké rozhodnutie poskytlo výnimočnú príležitosť nahradiť služby UNRWA službami jeruzalemskej samosprávy. Skoncujeme s klamstvom 'palestínskeho utečeneckého problému' a s pokusmi o vytvorenie falošnej suverenity v rámci suverenity (Izraela)," vyhlásil Barkat. 

Zdôraznil, že Jeruzalem koordinuje svoj postup voči UNRWA s izraelskou vládou. Agentúra OSN sa k starostovým slovám bezprostredne nevyjadrila. 

Spojené štáty sú hlavným darcom pre UNRWA, ktorá poskytuje pomoc miliónom Palestínčanov žijúcich v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku a pásme Gazy. Zameriava sa na podporu vzdelávania, zdravotné a sociálne služby. Cieľovou skupinou sú Palestínčania, ktorí prišli o domov v dôsledku konfliktu s Izraelom. Palestínskych utečencov bolo pôvodne zhruba 700.000; ich potomkov, ktorým poskytuje UNRWA pomoc, je už vyše päť miliónov.

Mnohí Izraelčania však vnímajú pôsobenie UNRWA negatívne. Podľa nich tento úrad OSN pomáha udržiavať a "nafukovať" palestínsky utečenecký problém. Niektorí dokonca obviňujú UNRWA z toho, že toleruje a podporuje miliantov z Hamasu a že jej školy slúžia na šírenie protiizraelských nálad. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval na zrušenie UNRWA, ktorej kompetencie by mali podľa neho prejsť pod Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). 
 

Viac o téme: OSNJeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu