Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké protesty v Libanone: Ľudia už majú dosť korupcie a zlých životných podmienok

Protesty v Libanone
Protesty v Libanone (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Stovky Libanončanov vyšli v nedeľu do ulíc v hlavnom meste Bejrút, aby protestovali proti rastúcej korupcii a slabým životným podmienkam, informovala agentúra AFP.

Ľudia pochodovali smerom ku kancelárii premiéra Saada Harírího v centrálnej časti Bejrútu, aby demonštrovali proti hádajúcim sa politikom, rozsiahlemu úplatkárstvu a chátrajúcim verejným službám. Niektorí protestujúci mali oblečené žlté reflexné vesty, aké nosia účastníci protivládnych protestov hnutia tzv. "žltých hviezd" vo Francúzsku. Vesty zdobil strom céder - národný symbol krajiny.

Demonštranti podľa ich vyjadrení žiadajú "najzákladnejšie práva" vrátane znovuzavedenia pôžičiek na bývanie, ktoré boli pozastavené pred viac ako rokov, a lepší prístup k zdravotnej starostlivosti, vode a elektrine. Bezpečnostné zložky v centre mesta postavili kordón, pri ktorom došlo k stretu s demonštratmi.

Dezignovaný premiér Harírí rokuje s politickými stranami o zostavení novej vlády prakticky od mája, keď sa v Libanone konali parlamentné voľby. Doteraz však tieto rokovania nevyústili do konsenzu. Francúzsko v apríli vyhlásilo, že Libanonu poskytne pomoc vo výške 550 miliónov eur na podporu ekonomických reforiem v krajine čeliacej následkom vojny v susednej Sýrii. Francúzsko podľa AFP Libanon varovalo, že ak bude patová situácia pokračovať, krajina môže o sľúbenú pomoc prísť.

Viac o téme: ProtestyLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu