Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pohroma na pobreží Indonézie: Cunami na VIDEU zmietla celé domy, desiatky ľudí sú nezvestné

(Zdroj: Twitter/producermins)

JAKARTA - Mohutné zemetrasenie na ostrove Sulawesi spôsobilo v piatok vlny cunami, ktoré zasiahli mestá Palu a Donggala, pričom ničili domy a mnoho rodín je nezvestných. Komunikačné spojenie s centrálnou časťou ostrova je prerušené a záchranárske práce sťažuje aj tma, informoval hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof Sutopo Nugroho.

Cunami potvrdil aj indonézsky geofyzikálny ústav po tom, ako úrady odvolali varovanie pred prívalovými vlnami. Hovorca Hary Tirto Djatmiko potvrdil pre agentúru AP, že došlo k vzniku cunami. Geofyzikálny ústav podľa neho stále zhromažďuje informácie a zverejní ich, keď sa potvrdia.

Indonézska televízna stanica ukázala zábery nakrútené mobilným telefónom, na ktorých sa mohutná vlna valila na mesto Palu. Na záberoch vidieť, ako ľudia v strachu utekali a kričali.   

 

 

Americká geologická služba USGS uviedla, že druhé piatkové zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zaznamenali v hĺbke desiatich kilometrov, pričom jeho epicentrum bolo zhruba 56 kilometrov od mesta Donggala v strednej časti ostrova Sulawesi.

Po tomto zemetrasení indonézske úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré sa týkalo obyvateľov provincií v strednej a západnej časti ostrova. Úrady prostredníctvom v televízii vysielanej výzvy žiadali ľudí z pobrežných oblastí, aby sa urýchlene presunuli do vyššie položených miest. Neskôr však varovanie odvolali.

Rovnakú oblasť predtým postihlo aj zemetrasenie s magnitúdou 6,1. Indonézske úrady informovali, že toto zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť a asi desať zranených. Otrasy spôsobili aj materiálne škody na budovách. 

Indonézia je často vystavovaná zemetraseniam v dôsledku svojej polohy v tzv. ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 obetí.
 

Viac o téme: VlnaCunamiPočasieZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu