Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Indonézia je po zemetrasení a cunami na pokraji zúfalstva: Viac ako tisíc mŕtvych

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP/Arimacs Wilanderhot/Rifki/Tatan Syuflana, TASR/Disaster Management Agency via AP)

JAKARTA - Na najmenej 1200 mŕtvych stúpol počet obetí zemetrasenia a cunami, ktoré v piatok postihli indonézsky ostrov Sulawesi. Informovala o tom agentúra DPA.

"Celkovo sa našlo 1203 tiel, avšak niektoré z nich sa ešte nepodarilo identifikovať alebo vyzdvihnúť," uviedol Insan Nurrohman podpredseda humanitárnej organizácie Aksi Cepat Tanggap.

FOTO Indonézia je po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Tatan Syuflana)

Vlny cunami po jednom z piatkových zemetrasení, ktorého magnitúda dosiahla hodnotu 7,5, napáchali škody v mestách Palu a Donggala, ako aj vo viacerých osadách v strednej časti indonézskeho ostrova Sulawesi. Existujú obavy, že počet obetí v nasledujúcich dňoch ešte stúpne.

FOTO Indonézia je po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Arimacs Wilander)

O medzinárodnú pomoc požiadala v pondelok Indonézia po sérii ničivých zemetrasení, ktoré si v krajine vyžiadali viac než 800 obetí. Informujú o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Škody po zemetrasení a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rifki)

Indonézsky prezident Joko Widodo oficiálne požiadal miestny úrad pre investície, aby koordinoval zahraničnú pomoc, oznámil v hlavnom meste Jakarta predseda tohto úradu Thomas Lembong. Pomoc už predtým ponúklo množstvo štátov i medzinárodných organizácií vrátane Európskej únie (EÚ).

FOTO Indonézia je po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Agus Suparto/Indonesian Presidential Office via AP)

Podľa doterajších odhadov si séria silných zemetrasení a následné prívalové vlny cunami vyžiadali viac než 832 obetí na životoch.

FOTO Indonézia je po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chandra)

Vlny cunami po jednom z piatkových zemetrasení, ktorého magnitúda dosiahla hodnotu 7,5, napáchali škody v mestách Palu a Donggala, ako aj vo viacerých osadách v strednej časti indonézskeho ostrova Sulawesi. Existujú obavy, že počet obetí v nasledujúcich dňoch ešte výrazne stúpne.

FOTO Indonézia je po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Tatan Syuflana)

Väzni začali utekať

Počas silného zemetrasenia na indonézskom ostrove Sulawesi ušlo z tamojších troch väzníc približne 1200 väzňov. Podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle o tom v pondelok informovalo tamojšie ministerstvo spravodlivosti. Vyjadrilo presvedčenie, že väzni ušli v obave o svoj život v dôsledku dvoch silných zemetrasení a následnej prílivovej vlne cunami, ktoré si na ostrove podľa najnovšej bilancie vyžiadali viac ako 1200 obetí na životoch. Ministerstvo vyhlásilo, že pre väzňov bol útek "otázkou života a smrti".

Rezort spravodlivosti dodal, že k hromadnému úteku väzňov došlo v dvoch nápravných zariadeniach v meste Palu a z jednej väznice v meste Donggale, kde si väčšina väzňov odpykáva tresty za korupciu alebo trestné činy spojené s drogami. 

Všetky zariadenia boli preplnené: vo väznici v Palu, ktorá mala kapacitu 120 väzňov, si trest odpykávalo 580 osôb. Väčšina z nich z väznice ušla, keď sa pri zemetrasení múry budovy začali rúcať. V druhej väznici v Palu väzni pri silných otrasoch vyvalili hlavnú bránu a ušli. Väznicu v Donggale zachvátil pri zemetrasení požiar. Ušlo odtiaľ všetkých 343 väzňov. Predpokladá sa však, že požiar založili väzni.

Ministerstvo spresnilo, že piatich odsúdených za trestné činy spojené s terorizmom previezli do iného väzenského zariadenia niekoľko dní pred prírodnou katastrofou. Vlny cunami po jednom z piatkových zemetrasení, ktorého magnitúda dosiahla hodnotu 7,5, napáchali škody v mestách Palu a Donggala, ako aj vo viacerých osadách v strednej časti indonézskeho ostrova Sulawesi. Existujú obavy, že počet obetí v nasledujúcich dňoch ešte stúpne.

Viac o téme: Zemetrasenie IndonéziaJoko Widodo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu