Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mimoriadna snaha OSN: Výzva pre USA, zrušte embargo uvalené na Kubu... Čo na to Biely dom?

VZ OSN opäť vyzvalo USA na zrušenie embarga uvaleného na Kubu
VZ OSN opäť vyzvalo USA na zrušenie embarga uvaleného na Kubu (Zdroj: SITA/Manuel Elias/United Nations via AP)

NEW YORK - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov schválilo vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov v New Yorku rezolúciu, v ktorej vyzýva Spojené štáty, aby ukončili hospodárske, obchodné a finančné embargo uvalené na Kubu v roku 1962.

Návrh príslušného textu, ktorý predložila zainteresovaná karibská krajina, podporilo 189 zo 193 členských štátov. Proti hlasovali iba USA a Izrael. Moldavsko a Ukrajina sa do hlasovania nezapojili, žiadna z členských krajín sa pri hlasovaní nezdržala. Informovali o tom svetové tlačové agentúry. Spojené štáty chceli do návrhu presadiť dodatok, kritizujúci ostrovnú krajinu za situáciu v oblasti ľudských práv a základných občianskych slobôd. 

Valné zhromaždenie svetovej organizácie však americký návrh zamietlo zdôvodňujúc to konštatovaním, že tieto otázky nemajú miesto v rezolúcii odsudzujúcej embargo. Na pôde OSN sa o zrušení embarga uvaleného na Kubu hlasuje každoročne od roku 1992, pričom Valné zhromaždenie doteraz vždy schválilo rezolúciu vyzývajúcu na jeho ukončenie a zrušenie.

Viac o téme: EmbargoUSAOSNKuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu